Koe uusi yle.fi

Joka kuudes mies sekoilee taloutensa kanssa: "Keski-ikäisille miehille pitäisi opettaa rahan- ja luotonkäyttöä"

Maksuhäiriöiden ja ulosottojen määrä on Suomessa kasvussa. Ulosotossa oli viime vuonna noin puoli miljoonaa suomalaista. Maksuhäiriöitä oli ennätysmäärä, 370 000 henkilöllä. Tämä on enemmän kuin 90-luvun laman aikaan.

Kotimaa
Ylen Aamu-tv:ssä keskustelemassa valtakunnanvouti Juhani Toukola ja Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen.
Maksuhäiriöiden ja ulosottojen määrän kasvusta ovat keskustelemassa valtakunnanvouti Juhani Toukola ja Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet asiantuntijat laittaisivat suomalaiset koulunpenkille opettelemaan perustaloustaitoja. Meitä vaivaa myös mulle-heti-nyt-asenne.

– Otetaan kulutukseen luottoa, tilataan netistä ja puhelinlaskut tulevat. Ihmiset tilaavat hirveästi asioita ja maksavat myöhemmin. Tämä on asennekysymys, halutaan tuote tai palvelu heti, ja maksetaan myöhemmin. Ostetaan useasta paikasta luotolla, ja näistä pienistä puroista muodostuu kokonaisuus. Ei lasketa sitä, mitkä ne tulot ovat suhteessa kustannuksiin, Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen totesi.

– Minun mielestä tämä lähtee sieltä kouluista. Opetetaan siellä rahankäyttöä, hän jatkoi.

Muhonen ja valtakunnanvouti Juhani Toukola pitivät positiivista luottorekisteriä yhtenä keinoja ehkäistä ylivelkaantumista. Sieltä luoton myöntäjä voisi tarkastaa kuinka paljon hakijalla on aiempia luottoja.

– Nythän tilanne on se, että kun ei ole kattavaa järjestelmää muista luotoista, henkilö voi hakea lisää luottoa ja maksaa edellisiä luottoja ja sitä kautta ylivelkaantua, Muhonen kertoi.

Työikäisillä miehillä rahankäyttö karkaa käsistä

Ulosottojen määrä on pysytellyt viime vuodet suurin piirtein samalla tasolla, mutta maksuhäiriömerkinnät jatkavat kasvuaan. Erityisesti miehet tarvitsivat apua oman talouden pyörittämisessä. 16 prosentilla 25–49-vuotiaista miehistä on maksuhäiriömerkintä.

– Me miehet ollaan siinä mielessä huonompia, että meillä on enemmän maksuhäiriöitä kuin naisilla. Meille keski-ikäisille miehille pitäisi opettaa tätä rahankäyttöä ja erityisesti luotonkäyttöä, Jouni Muhonen sanoi.

Isolla osalla ulosottossa olevista kyse on hämmästyttävän pienestä summasta. Juhani Toukolan mukaan 40 prosentilla on velkaa alle 1 000 euroa.

– Jos ulosottovelkaa on alle tuhannen euron luokkaa, niin kyllä siitä pitäisi selvitä ainakin jonkun vuoden kuluessa. Nykyään ulosottovelat ovat aika pieniä verrattuna 90-lukuun. Esimerkiksi yli 50 000 euron velkoja on vain noin kuudella prosentilla velallisista, Toukola kertoi.

Usein velkaantumisen taustalla ovat ihmisen elämässä tapahtuneet ikävät asiat.

– Työttömyyttä, avioeroa, yrityksen kaatumista ja sairaustumista eli yllättäviä tilanteita, joita ei ole voitu ottaa huomioon. Ulosotosta löytyvät kaikki sosioekonomiset ryhmät. Tietysti maksuongelmat painottuvat niille, joilla on vähemmän varallisuutta ja tuloja, Toukola valotti taustoja.