1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

"Venäjällä Suomesta ei kirjoiteta millään tavalla ystävällisesti"

Venäjän media kirjoittaa muun muassa siitä, kuinka pakolaiskriisi on rapauttanut suomalaista yhteiskuntaa ja että kriisi on aiheuttanut sisäisiä jännitteitä. Ylen entinen ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä arvioi aamu-tv:ssä, että Venäjän mediassa on paljon pahantahtoista ajattelua Suomea kohtaan.

Ylen aamu
Aamu-tv:n vieraina ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä (oik.) ja Viestintä- ja kehityssäätiön Venäjä-asiantuntija Jarmo Koponen.
Millainen kuva Suomesta leviää Venäjällä? Ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä ja Viestintä- ja kehityssäätiön Venäjä-asiantuntija Jarmo Koponen vieraina.

Suomessa puhutaan paljon Venäjästä, mutta miten Venäjällä puhutaan Suomesta?

– Kyllä tällä hetkellä Suomesta kirjoitetaan aika paljon verrattuna aiempaan, sanoo Ylen entinen ulkomaantoimittaja Jarmo Mäkelä Ylen aamu-tv:ssä.

– Tällä hetkellä vallitseva teema on pakolaiskriisi. Voisin sanoa, että kolme neljästä Suomea koskevasta jutusta liittyy siihen. Jutuissa korostetaan, että pakolaiskriisi on aiheuttanut Suomessa sisäistä jännitettä, sisäistä erimielisyyttä ja yhteiskunnan rapautumista. Tämä tuntuu kovasti kiinnostavan venäläistä mediaa.

– Tässä on tapahtunut muutama vuoden aikana huomattava muutos: Suomesta ei kirjoiteta enää millään tavalla ystävälliseen sävyyn, vaan mediassa on paljon sellaista pahantahtoista ajattelua ja siellä tulkitaan asioita mielellään negatiivisesti.

– Tällä tavalla mobilisoidaan Venäjän väestöä. Venäjän media kirjoittaa venäläisille, ei suomalaisille. Ehkä heitä mobilisoidaan uskomaan siihen, että jos venäläisillä on vaikeuksia, niin onhan se kiva, että naapurilla on vielä suurempia vaikeuksia, Mäkelä arvelee.

– Mediavaikuttaminen näkyy siinä, että Venäjän valtamedian Suomea koskeva kirjoittelu on linjassa sen kanssa, miten Venäjä haluaa Suomeen vaikuttaa. Siitä on poistunut kaikki human interest -tyyppinen kirjoittelu.

– Se on hyvin selkeää vaikuttamista. Kaikkein tunnetuin esimerkki on lapsikaappauskysymykset. Se on yksi yhteen venäjän virallisten kantojen kanssa ja suomalaisten kantoja ei juurikaan oteta huomioon.

"Valtion propagandaa levitetään myös somessa"

Myös asiantuntija Jarmo Koponen Viestintä- ja kehityssäätiö Vikesistä on huomannut, että Venäjän mediaa ohjaavat tietyt lainalaisuuduet.

– Kaiken kirjoittelun taustalla on ajatus, että Eurooppa on kriisissä. Median pitää luoda sellainen kuva, että eurooppalaisilla menee huonosti.

– Media lähtee aina siitä liikkeelle, että kaikki negatiiviseseti Venäjää käsittelevät asiat ovat russofobiaa, jota pitää vähätellä tai leimata Venäjän vastaiseksi.

Valtion propagandaa levitetään Koposen mukaan myös somessa.

– Sosiaalisen median kautta leviää hirvittävän paljon paitsi omaa tiedonvälitystä, myös vatiollista tiedonvälitystä. Myös valtiollista propagandaa.

Suomessa on puhuttu viime aikoina esimerkiksi USA:n panssariajoneuvoista, jotka ovat tulossa Suomeen harjoittelemaan. Venäjän mediassa asiaa ei ole vielä jostain syystä käsitelty.

– Ei ole näkynyt vielä, ihmettelee Koponen.

– Minulla on ihan sama havainto, että näistä panssariajoneuvoista ei ole Venäjän mediassa ollut vielä mitään, sanoo myös Jarmo Mäkelä.

– On mielenkiinoista, että nyt on jääty odottamaan, että miten tähän reagoidaan. Olen ihan varma, että kyllä sieltä reaktio tulee. Ehkä Venäjällä katsotaan ensin miten meidän sisäinen keskustelu asiasta kehttyy, jonka jälkeen he sovittavat oman viestinsä tähän meidän sisäseen keskusteluun, Mäkelä arvelee.

Lue seuraavaksi