Syrjäytyneitä nuoria autetaan takaisin yhteiskuntaan – houkuttimena leffaliput ja lahjakortit

Jyväskylässä on alkamassa kokeilu, jossa syrjäytyneiden nuorten paluuta yhteiskuntaan vauhditetaan palkkioilla. Sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville luvataan myös esimerkiksi leffaseuraa.

Kuva: Yle

– Aika huonossa hapessa ovat meidän nuoret. Ongelmat kerkeävät mennä pitkälle, ennen kuin niihin päästään puuttumaan, psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki luonnehtii nuorten tämänhetkistä tilaa.

Aika huonossa hapessa ovat meidän nuoret.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki

Jyväskylän kaupungin palveluksessa oleva Jouhki tietää, mistä puhuu, koska hän on tehnyt "päihdepsykiatrisella otteella" työtä 25 vuotta. Ja hän puhuu nuorista, jotka ovat jo päässeet luiskahtamaan yhteiskunnan rattaista: ei ole työtä, opiskelupaikkaa, eikä edes harrastuksia.

Koska huoli nuorista on kova, Jouhki on innoissaan Sitran tukemasta pilotista, jossa syrjäytyneitä nuoria autetaan uuden elämän alkuun palkitsemalla.

Kun nuori sitoutuu sosiaalipalvelun vastaanottoihin ja ryhmiin, hän saa palkkioksi esimerkiksi elokuvalippuja tai lahjakortin. Palkkiohoito ei vaikuta toimeentulotukeen, eikä sitä makseta rahana.

Ryhmistä vielä erikoispalkintoja

Pilotin hoitaa J-Nappi, joka on Jyväskylän kaupungin nuorten aikuisen palvelukeskus, jolla on asiakkaina noin 250 jyväskyläläistä, 18–29 -vuotiasta. Keskuksen kolme työntekijä aikovat haastatella pilottia varten kaikki nuoret aikuiset.

Kuva: Timo Hytönen / Yle

Hankkeseen osallistuvat nuoret sitoutuvat esimerkiksi vastaanottokäynteihin, joissa nuoren asioita hoidetaan.

– Käynnistä annettavalla palkkioilla varmistetaan, että nuori tulee paikalle, ja asioihin päästään kiinni mahdollisimman aikaisesssa vaiheessa.

Nuorille järjestään myös ryhmiä, jotka itsessään ovat palkinto. Ryhmien tavoitteena on saada innostumaan nuoret edes jostain, ja siksi niissä laaditaan kiinnostuslistoja asioista, joita he haluaisivat tehdä, ellei tarvitsisi miettiä rahaa.

– Jos ryhmätoiminta sujuu hyvin, on vielä mahdollisuus saada erikosipalkinto eli nuori pääsee tekemään, mitä haluaa, oli se sitten mikroautoilua, ratsastamista tai seinäkiipelilyä.

Monen asiat umpisolmussa

Jouhkilla on hankkeesta kovat odotukset, sillä kysymys on hänen mukaansa paluusta: nuoret ovat joskus olleet mukana yhteiskunnassa ja sosiaalisissa verkostoissa.

Tilanne on muuttunut kolmen viime vuoden aikana nopeasti, ja nuorten asiat ovat todella umpisolmussa.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki

– Heidän arkensa on vain syystä tai toisesta, esimerkiksi mielenterveys- tai päihdeongelmien vuoksi, alkanut kaveta, ja he ovat pikkuhiljaa pudonneet järjestelmästä pois.

Oleellista Jouhkin mukaan on, että auttajat pääsevät väliin mahdollisimman pian, ettei tulisi sellaisia tilanteita, joita tällä hetkellä nuorilla on.

– Tilanne on muuttunut kolmen viime vuoden aikana nopeasti, ja nuorten asiat ovat todella umpisolmussa, ja silloin myös meidän on vaikea päästä apuun. Mitä aikaisemmassa vaiheessa päästään mukaan nuorten elämään ja arkeen, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on selvitä siitä.

Kokeilu herättänyt innostuksen

Jouhki uskoo porkkanoihin: rangaistuskeinoja on käytetty iät ja ajat – ja on voitu todeta, että ne eivät toimi. Palkkioiden toimivuutta on jo todettu niin eläinkokeilla kuin huumeiden korvaushoidossa odottavilla äideillä.

Parasta on, kun nuoret saadaan luottamaan itseensä, silloin saadaan tulosta aikaiseksi.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki

Osallistaminen on työn punainen lanka, sillä saadaan nuoret tulemaan takaisin.

– Heihin osoitetaan luottamusta. Parasta on, kun nuoret saadaan luottamaan itseensä, silloin saadaan tulosta aikaiseksi. Se on jo nähty, vaikka vielä ei ole edes päästy kunnolla vauhtiin. Innostus kokeilusta on kova.

J-Napin väki lupaa olla pilotin aikana tiiviisti tukemassa nuoria: esimerkiksi elokuvaseura järjestyy, jos sellaista ei omasta takaa ole.

– Moni nuori kärsii sosiaalisten tilanteiden pelosta, he eivät uskalla yksin lähteä mihinkään kotoa.

"Nuori kasvaa uudestaan"

Jouhki myöntää, että J-napin nuorten joukossa on myös huumeidenkäyttäjiä, ja sen vuoksi uutta palkkiotoimintaa voi moittia hyysäämiseksi.

Nuori alkaa kasvaa uudestaan.

Psykiatrinen sairaanhoitaja Kimmo Jouhki

Jouhki on varautunut siihen, että kritiikkiä tulee monesta suunnasta, mutta hän toivoo, että toiminnalle annettaisiin mahdollisuus.

– Olemme toiminnassamme sen nähneet, että jos nuori saadaan sitoutumaan käynteihin ja ryhmiin: nuori alkaa kasvaa uudestaan.

Tämän vuoden kestävään pilottiin on kosiskeltu mukaan Jyväskylän yliopistoa, jotta nuorten arkeen vaikuttavia muutoksia voitaisiin mitata.

– Tärkeää olisi saada vaikuttavuuden mittausta, mutta meidän omat resurssit ei siihen riitä.

Kimmo Jouhkia haastattelivat Jussi Lindroos ja Riika Raitio.