Koe uusi yle.fi

Omakotiasujat kiinnostuivat aurinkoenergiasta

Aurinkosähkön kysyntä on kasvanut voimakkaasti Pohjois-Suomessa. Oulun Energia aloitti aurinkopaneeleiden toimitukset omakotitaloihin pari vuotta sitten. Nyt laitteita on menossa pelkästään Oulun alueelle kymmeniä tämän vuoden aikana. Pohjoisessa paneeleista riittää tehoa maaliskuusta lokakuulle.

Kotimaa
Aurinkopaneelien asennus
Yle

Aurinkosähkö kiinnostaa yhä useampia omakotiasujia. Esimerkiksi Oulun Energia toimitti viime vuonna aurinkopaneelit kymmeniin omakotitaloihin.

Tänä vuonna määrän odotetaan kasvavan selvästi, kertoo Oulun Energian tuotepäällikkö Olli Tuomivaara.

– Eniten aurinkopaneeleja asennetaan vanhoihin taloihin, joissa halutaan pudottaa kiinteistön käyttökuluja. Tavallisin asiakas on eläkkeelle jäänyt pariskunta, jolla on halua sijoittaa kiinteistöönsä.

Säästöä syntyy kun asiakkaan ei tarvitse maksaa tuottamastaan energiasta sähkön siirtomaksuja tai veroja.

Seppo Tuomi, Oulun Energia

Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi kertoo, että tavallisen omakotitalon viiden kilowatin tehoinen peruspaketti asennuksineen maksaa reilut 9000 euroa.

– Säästöä syntyy kun asiakkaan ei tarvitse maksaa tuottamastaan energiasta sähkön siirtomaksuja tai veroja. Laskennallisesti säästöä kertyy 13 senttiä kilowattitunnilta.

Tehoa riittää keväästä syksyyn

Oulun korkeudella aurinkopaneelit tuottavat energiaa maaliskuulta lokakuulle. Ainoaksi energianlähteeksi niistä ei pohjoisessa ole.

– Keskikesällä omakotitalon sähkönkulutuksesta noin 90 prosenttia pystytään kattamaan aurinkosähköllä, keväällä ja syksyllä noin 50 prosenttia, Tuomivaara kertoo.

Järjestelmät mitoitetaan siten, että asiakas käyttää tuottamansa energian itse. Oulun Energia on myös valmis ostamaan ylijäämäsähkön.

Suurin hyöty isoille kiinteistöille

Oulun Energia pilotoi aurinkopaneelien käyttöä vuonna 2014 16:ssa omakotitalossa ympäri Suomea. Tulokset olivat rohkaisevia.

– Kokemukset laitteista olivat hyviä, sillä ne niissä ei ilmennyt ongelmia ja energiantuotto-odotukset täyttyivät, Tuomi kertoo.

Oulun Energia toimitti viime vuonna aurinkopaneelit myös sanomalehti Kalevan painotaloon ja kevään aikana aurinkovoimala asennetaan Oulun kaupunginkirjastoon.

Tuomivaaran mukaan suurin hyöty aurinkopaneeleista on nimenomaan isoissa kiinteistöissä, joissa tarvitaan kesäaikaan jäähdytystä.