Urheilu tekolumessa saa lukijoilta huutia: "Lumileikit siellä, missä luonto tarjoaa lunta"

Lukijat siirtäisivät talviurheilutapahtumat Etelä-Suomesta Lappiin ja sammuttaisivat lumitykit. Hiihtokilpailun järjestäminen keinotekoisesti tuotetulla lumella on yhtä järkevää ja ekologista kuin avantouinti heinäkuussa keinojäässä olevassa järvessä, lukijat kritisoivat.

urheilu
Lumitykit tupruttavat.
Jenny Huttunen / Yle

Kysyimme Ylen lukijoilta, onko talviurheilutapahtumilla tulevaisuutta Etelä-Suomessa. Suuri osa lukijoista on vahvasti sitä mieltä, että luonnonvaroja on turha tuhlata esimerkiksi lumen tykittämiseen, ja tapahtumat voitaisiin suosiolla siirtää pohjoisen lumivarmoihin kohteisiin.

– Jos isoja talvikisoja vielä Suomeen, niin sitten Lappiin, nimimerkki _Pohjoinen ulottuvuus _kirjoittaa.

– Luonnonlumen pitää riittää, älytöntä touhua. Harrastellaan kelien mukaan sitä lajia, mikä on kulloinkin mahdollista, Jep-nimikerkki jatkaa.

– Turhaa ja typerää tuhlausta keinolumien tekeminen. Parempi vaan järjestää lumileikit siellä, missä luonto tarjoaa lunta ja pakkasta. Roskaantuminen on yksi massatapahtumien ikävä sivuvaikutus ja suurin syy on ihmisten sikamaisuus, täräyttää Kekomuurahainen.

Moni lukija kertoo suoraan pitävänsä keinotekoisissa olosuhteissa järjestettyjä talvitapahtumia kyseenalaisina.

Parempi vaan järjestää lumileikit siellä, missä luonto tarjoaa lunta ja pakkasta.

Nimimerkki Kekomuurahainen

– Hiihtokilpailun järjestäminen keinotekoisesti tuotetulla lumella on yhtä järkevää ja ekologista kuin avantouinti heinäkuussa keinojäässä olevassa järvessä, _Satunnainen heittelijä _pohtii.

– Järjetöntähän tuo on. Sen vielä ymmärtää, että jos lunta on niukasti, mutta kuitenkin pakkasta ja selkeät talviolosuhteet, että esimerkiksi hiihtolatujen lumimäärää kohennetaan – kohtuudella. Väkisin lumettaminen on typerää. Vielä typerämpää on laskettelurinteiden lumettaminen. Sille pitäisi säätää haittamaksu tai vero, jonka sitten viime kädessä maksavat ne, jotka haluavat kesäolosuhteissa lasketella lumella, Järki päähän sanoo.

Lukijat: Kiinnostavatko talvilajit enää ketään?

Osa lukijoista nostaa esille myös talvilajien kiinnostavuuden.

Luonnonlumen pitää riittää, älytöntä touhua.

Nimimerkki Jep

– Talviurheilusta on tullut marginaalilaji, johon ei enää kannata satsata. Kouluissa ei enää voi hiihtää, eivätkä nuoret muutenkaan ole kiinnostuneita talvilajeista. Yhä harvempi seuraa edes hiihtokisoja. Taitaa olla ihan yleismaailmallinen ilmiö, Entinen penkkiurheilija sanoo.

– Jos luonnonlunta ei ole, ei ole mitään järkeä haaskata aikaa, rahaa ja energiaa lumen tekemiseen vain urheilukisojen tai talvitapahtumien takia. Urheilu ei ole niin tärkeä asia maailmassa, että sen takia on järkevää haaskataan luonnonvaroja, nimimerkki _Ei, ei ja ei _kirjoittaa.

Maailmanparantaja huomauttaa, että talvitapahtuman mielekkyyttä voi mitata myös rahassa.

– Jos kokonaisuutena tapahtuman jälkeen viivan alle jää positiivinen luku, toiminta on mielekästä, muuten ei ole. "Tykittäminen" on kustannuserä. Jos se vie tapahtuman tappiolle, siinä ei ole mieltä. Tuntuu kyllä hullulta, että vaikka Lapissa olisi ideaaliolosuhteet, kisa pitää välttämättä järjestää Salpausselällä vesisateessa. Samalla maailmalle lähtee livekuvaa Suomen surkeista säistä, Maailmanparantaja sanoo.

Talviurheilusta on tullut marginaalilaji, johon ei enää kannata satsata.

Nimimerkki Entinen penkkiurheilija

Entä uimahallien veden lämmittäminen ja lämmitetyt tekonurmet?

Osa lukijoista huomauttaa, etteivät talvitapahtumat ja esimerkiksi lumettaminen niiden turvaamiseksi Etelä-Suomessa ole sen kummallisempaa kuin vaikkapa jäähallien jäiden ylläpitäminen kesällä.

– Ei sen isompaa tuhlausta kuin pitää jäähalleissa jäätä loppukesästä pitkälle kevääseen. Tai lämmittää uimahallien ja kylpylöiden vesi kesälämpöiseksi keskellä talvea. Samaa sarjaa jalkapallohallien rakentaminen ja lämmitetyt tekonurmet, nimimerkki _Jerew _sanoo ja jatkaa:

Hieman outoa, että vain maastohiihtolatujen ylläpito olisi ongelma luonnonvarojen tuhlauksen suhteen.

Nimimerkki Jerew

– Eiväthän laskettelurinteetkään tulisi toimeen ilman tykkilunta, ja tämä koskee myös Lappia. Hieman outoa, että vain maastohiihtolatujen ylläpito olisi ongelma luonnonvarojen tuhlauksen suhteen.

Nimimerkki Oksun mielestä lumettamista ei pidä lopettaa.

– Kyllä energiaa kuluu ja ilmaa saastutetaan Lappiin matkustamisessakin. En ilman tarkempia laskelmia lumetusta olisi lopettamassa. Lumetuksen avulla saadaan tuhansille lapsille ja aikuisille mieluisa harrastus ja liikuntamuoto.

– Mitä typerää laskettelurinteiden lumettamisessa on? Suomessa on kuitenkin sen verran vähän lunta, että luonnonlumi ei riitä turvallisten laskettelurinteiden pitämiseen. Ja vettä kyllä riittää. Laskettelijathan koko lystin maksavat. Lumettamisella ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa, _No big deal _sanoo.

Energiaa kuluu ja ilmaa saastutetaan Lappiin matkustamisessakin.

Nimimerkki Oksu

Mistä yleisö, jos tapahtumat siirrettäisiin Lappiin?

_Pelinpitoa ja ilmastomuutoksia _-nimimerkki sanoo, ettei ilmaston lämpenemistä pelkästään lumettamisen lopettamisella pysäytetä.

– MM-kisojen pitäminen Lahdessa on turhaa rahan haaskausta ja jatkuvaa riskipeliä sen suhteen, onko lunta ja tuuleeko liikaa. Kisat pitäisi pitää Lapissa! Yleisesti ottaen lumetus ilman lisäaineita ja suurilla aloilla, ehkäisisi ilmastomuutosta, mutta nyt sillä ei ole merkitystä nykyisillä pienilla aloilla kun toisaalla ilmastomuutoksen edistämiseksi ojitettu valtavat määrät eli jopa miljoonia hehtaareja metsää ja lähes kaikki Oulunjärven eteläpuoliset suot!.

Eteläisessä Suomessa kannattaisi hiihtolajien rinnalle panostaa maantiepyöräilyyn urheilulajina.

Nimimerkki Vanha

– On helppo sanoa, että Lappiin vaan. Mutta mistä yleisö? Suuret tapahtumat tarvitsevat myös maksavaa yleisöä, eikä pelkkiä TV-tuloja. Tunnelmakin paranee, kun on ihmisiä katsomoissa, La la sanoo.

"Lainelautailu pysyköön etelässä"

Joukko lukijoita muistuttaa, ettei Suomen tilanne ole suinkaan ainutlaatuinen.

– Kun hiihdon mailmancup kiertää maailmaa, ovat näkymät lumen ja sään suhteen vielä surkeammat kuin Suomessa. Mutta mikä ihmetyttää. Yleisö puuttuu täysin muualta kuin norjalaisilta, suomalaisilta, ja ruotsalaisilta kisatantereilta. Miksi panostetaan maastohiihdon "näyttäviin" tapahtumiin Etelä- ja Keski-Euroopassa? Sikäläisiä se ei tippaakaan kiinnosta ja olosuhteet ovat aina arvoitukselliset. Mutta katsottakoon vaikka Holmenkollenin tunnelmaa telttaleireineen ja hurrausta Lahdessa, _Seppo H. _kirjoittaa.

Luonnon ehdoin tulisi järjestää urheilulajeja. Lumi- ja jääurheilulajit pohjoiseen.

Nimimerkki Hst

– Juhlittakoon hiihtokisoja siellä, missä hiihdetään ja kannustettakoon kaikkia: lapsia, nuoria, aikuisia ja eläkeläisiä hiihtämään! hän lisää.

Osa lukijoista esittelee myös vaihtoehtoja, joilla talvilajeja voitaisiin korvata nykyisiin ilmasto-oloihin sopivammilla lajeilla.

– Eteläisessä Suomessa kannattaisi hiihtolajien rinnalle panostaa maantiepyöräilyyn urheilulajina. Mikäli verovaroin tuetaan urheilulajia, se tarkoittaisi maantiepyöräilyn osalta esimerksisi suorituspaikkojen, katu- ja tieverkon ehostamista, josta välittömästi kisojen päätyttyä hyötyvät kaikki katu-ja tieverkon käyttäjät, nimimerkki _Vanha _ehdottaa.

Ja edelleen, valtaosa lukijoista ei panisi pahakseen, että jos talvitapahtumia halutaan edelleen järjestää, ne järjestettäisiin etelää lumivarmemmassa Lapissa.

– Siellä löytyy myöskin tarvittava määrä majoituskapasiteettiä. Finlandia-hiihto voitaisiin esimerkiksi siirtää Ylläs-Levi reitille, TM-nimimerkki sanoo.

– Luonnon ehdoin tulisi järjestää urheilulajeja. Lumi- ja jääurheilulajit pohjoiseen. Lainelautailu pysyköön etelässä, nimimerkki Hst sanoo.