1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Palmen murha: Uusia painavia todisteita

Olof Palmen aikana valtiosihteerinä toiminut Ulf Dahlsten kirjoittaa Dagens Nyheter -lehdessä uskovansa, että Christer Pettersson murhasi Palmen tilaustyönä. Dahlsten on saanut teorialleen vahvistusta henkilöiltä, jotka eivät ole 30 vuoden tutkimusten aikana kertoneet tietojaan.

Christer Pettersson Kuva: Tommy Pedersen / EPA

Ruotsin pääministeri Olof Palmen murhasta tulee ensi sunnuntaina kuluneeksi 30 vuotta. Palmen aikana valtiosihteerinä toiminut Ulf Dahlsten on kirjoittanut Dagens Nyheter -lehteen (siirryt toiseen palveluun) pitkän kirjoituksen, jossa hän esittää aiemmin piiloon jääneitä todisteita murhan pääepäiltyä, Christer Petterssonia kohtaan.

Pettersson tuomittiin murhasta käräjäoikeudessa, mutta hovioikeus vapautti hänet todisteiden vähyyden vuoksi. Hän kuoli tapaturmaisesti vuonna 2004.

Dahlsten kirjoittaa saaneensa vuosien varrella tietoja, jotka viittaavat vahvasti Petterssonin suuntaan, mutta jotka välttämättä eivät riittäisi hänen tuomitsemiseensa. Dahlsten itse pitää kuitenkin murhaa ratkaistuna.

Petterssonin vapauttamisen jälkeen Dahlsten oli saanut puhelinsoiton henkilöltä, joka oli kauan työskennellyt Ruotsin valtioneuvoston kansliassa. Henkilö kertoi Petterssonin käyneen jokunen vuosi ennen murhaa hänen työpaikallaan ja kyselleen, millaisia tapoja Palmella oli ja kuinka usein hän esimerkiksi kävi kyseisessä rakennuksessa.

Keskustelun aikana Pettersson esitti rajuja syytöksiä Palmea ja hänen politiikkaansa vastaan. Työntekijä oli ollut Petterssonin kanssa samaa mieltä. Tästä syystä hän ei ollut halunnut kertoa asiasta oikeudessa, mutta uskoutui myöhemmin Palmen valtiosihteerille.

Tehtävä "pommimieheltä"

Dahlsten oli myös aikaisemmin saanut tietoja, joiden mukaan Pettersson olisi tehnyt tilaustyönä väkivallantekoja, eli toiminut rikollispiireissä "torpedona".

Dahlsten ei tiedot saatuaan voinut tietää niiden paikkansapitävyyttä, mutta hän oli yllättynyt, miten hyvin yksityiskohtaiset tiedot saivat myöhemmin vahvistusta poliisitutkimuksissa.

Dahlstenin tiedon mukaan Pettersson olisi saanut Ruotsissa 1980-luvulla kuuluisalta "pommimies" Lars Tingströmiltä tehtävän murhata Palme.

Tingström järjesti Ruotsissa useita pommi-iskuja mm. viranomaisia vastaan, joiden hän katsoi kohdelleen itseään epäoikeudenmukaisesti. Tingström tunsi myös syvää vihaa pääministeriä kohtaan.

Dahlstenin mukaan Tingström palkkasi Petterssonin murhaamaan Palmen, mutta jonkin ajan kuluttua tehtävä peruttiin. Pettersson oli niin vahvassa päihdekierteessä, ettei häneen enää voinut luottaa.

Olof Palme vuonna 1984. Kuva: Tobbe Gustavsson / EPA

Petterssonin sattumalta tullut tilaisuus

Olof Palmen kannalta onneton sattuma oli, että Pettersson kohtasi hänet, kun hän oli vaimoineen menossa elokuviin. Pettersson muisti Tingströmiltä saamansa tehtävän, haki aseen ja odotti, kunnes pariskunta tuli ulos elokuvasalista. Hän toivoi edelleen saavansa Tingströmiltä palkkion.

Dahlstenin mukaan on selvää, että Pettersson ampui Olof Palmen lähietäisyydeltä, parin metrin päästä.

Palmen vaimo Lisbet tunnisti murhaajan myöhemmin, mutta hänen tunnistustaan ei uskottu. Dahlsten kuitenkin luottaa siihen, sillä Lisbet Palme oli koulutukseltaan psykologi ja hänellä oli valokuvamuisti. Dahlstenin mukaan Lisbet Palme näki murhaajan selvästi, sillä Pettersson harkitsi hetken, ampuisiko vaimonkin.

Murha kotimaista tekoa

Olof Palmen murhasta on lukuisia teorioita. Murhan tekijäksi on epäilty Petterssonin ohella mm. monen eri maan turvallisuuspalveluita.

Ulf Dahlsten uskoo vakaasti, että murha oli kotimaista työtä.

Hän myös haluaa todeta, ettei murhan takana ollut mitään rationaalista motiivia, vaan ainoastaan murhaajan ja murhan alun perin tilanneen miehen itse kehittämä viha.

Pettersson tunnusti myös itse murhan, mutta tätäkään ei oikeudessa pidetty riittävänä todisteena hänen tuomitsemiseensa.