Raportti: USA edelleen suurin aseiden viejä – Kiinan osuus lähes kaksinkertaistui

Koko maailman asekaupan määrä on kasvanut viimeisten viiden vuoden aikana. Kiina on noussut kolmanneksi suurimmaksi aseiden viejäksi.

Ulkomaat
Panssarivaunu nousee vedestä.
Kiinalainen Type 96 A -mallin tankki.Yuri Kochetkov / EPA

Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin (Sipri) maanantaina julkaiseman raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvallat on edelleen maailman suurin aseiden viejämaa. Toisena on Venäjä ja sen jälkeen kolmannelle tilalle on noussut Kiina, jonka raskaiden aseiden vienti on lähes kaksinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat kasvattaneet osuuttaan asekaupasta. Yhdysvaltojen osuus kasvoi 27 prosentilla ja Venäjän 28 prosentilla. Neljäntenä ja viidentenä olevien Ranskan ja Saksan osuus puolestaan laski.

Yhdysvaltojen osuus koko maailman asekaupasta on kolmanneksen ja Venäjän neljänneksen.

Yhdysvallat vienyt aseita lähes sataan maahan

Siprin ase- ja sotilastutkimusohjelman johtajan Aude Fleurantin mukaan Yhdysvalloilla on voimassa useita jo aiemmin solmittuja vientisopimuksia. Se on muun muassa tehnyt kaupat yli 600 F-35-hävittäjästä.

– Yhdysvallat on myynyt tai lahjoittanut aseistusta ainakin 96 maahan viimeisten viiden vuoden aikana, Fleurant sanoi.

Venäjän asekaupan määrä laski vuosien 2014-2015 aikana, kun länsimaat määräsivät sille pakotteita Ukrainan kriisin vuoksi. Suurin osa Venäjän myymistä aseista viedään Intiaan, mutta Sipri nosti raportissaan esille myös Itä-Ukrainan kapinalliset yhtenä aseiden vastaanottajana.

Kuvassa yhdysvaltalainen F-35-hävittäjä.
Yhdysvaltalainen F-35-hävittäjä.US Air Force / EPA

Koko maailman asekauppa kasvanut

Koko maailman asekaupan määrä kasvoi 14 prosentilla vuosien 2011-2015 aikana verrattuna tätä edeltäneeseen viisivuotiskauteen. Aseviennin määrä Afrikkaan, Aasiaan ja Lähi-itään on kasvanut raportissa tarkastellulla kaudella. Myös edellisten viiden vuoden aikana asevienti näille alueille kasvoi.

Viiden suurimman aseidenviejämaan osuus koko maailman asekaupasta on 74 prosenttia.

Eurooppaan suuntautuneen aseviennin määrä on laskenut huomattavasti ja Amerikkoihin suuntautuva asevienti on laskenut hieman.

Suurimmat aseiden ostajamaat olivat järjestyksessä Intia, Saudi-Arabia, Kiina, Arabiemiraatit ja Australia. Niiden osuus maailmankaupasta oli vähän yli kolmanneksen. Saudi-Arabian aseostot lähes kolminkertaistuivat ja myös kymmenen joukossa olevan Vietnamin puolestaan lähes seitsenkertaistuivat edellisiin viiteen vuoteen verrattuna.

Koko maailman asekauppa on ollut tämän vuosisadan aikana kasvussa sen laskettua hieman sitä edeltäneiden 20 vuoden aikana.

S-300-ohjusjärjestelmiä esillä sotateollisuusnäyttelyssä Zhukovskissa, Venäjällä elokuussa 2014.
S-300-ohjusjärjestelmiä esillä sotateollisuusnäyttelyssä Zhukovskissa, Venäjällä elokuussa 2014. Venäjä ja Iran sopivat kyseisen ohjusmallin kaupoista jo vuonna 2007, mutta Iranin-vastaiset pakotteet lykkäsivät ohjusten toimituksia tämän vuoden alkuun.Sergei Chirikov/ EPA

Kiinan aseteknologia kehittynyt vuosikymmenen aikana

Kiinan asetuonti laski kyseisellä viisivuotiskaudella neljänneksellä, minkä on tulkittu johtuvan kasvavasta luottamuksesta maan omaa aseteollisuutta kohtaan, vaikka monilla keskeisillä osa-alueilla on edelleen heikkouksia.

Kiinan asevienti puolestaan kasvoi 88 prosenttia, vaikka sen osuus koko maailman aseviennistä on edelleen vain hieman alle 6 prosenttia.

– Kymmenen vuotta sitten Kiina pystyi tarjoamaan vain aseteknologiaa, joka ei ollut erityisen kehittynyttä, mutta nyt asia on muuttunut, Siprin ase- ja sotilastutkimusohjelman vanhempi tutkija Siemon Wezeman sanoi.

– Heidän nyt myymiensä aseiden teknologia on paljon kehittyneempää kuin kymmenen vuotta sitten ja se herättää kiinnostusta myös suurempien ostajien keskuudessa, Wezeman sanoi.

Pakistan kiinalaisaseiden suurin ostaja

Kiina on käyttänyt miljardeja kehittäessään aseteollisuuttaan osaksi sen vuoksi että sen kiinnostus Etelä-Kiinan mereen ja Intian valtamereen on kasvanut. Se myös pyrkii kasvattamaan osuuttaan kansainvälisestä asekaupasta muita halvemmilla hinnoillaan.

Kiinan koko sotilasbudjetti vuonna 2015 oli noin 127 miljardia euroa. Se kasvoi edellisestä vuodesta 10 prosenttia.

Suurin osa Kiinan asekaupasta suuntautuu Aasiaan ja Oseaniaan. Suurin ostaja on Pakistan, jonka osuus oli 35 prosenttia. Kiina ja Pakistan ovat liittolaisia ja niiden läheiset sotilaalliset suhteet ovat hermostuttaneet naapurimaa Intiaa, joka sekin pyrkii kehittämään omaa aseteollisuuttaan.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset