Kuvataideakatemialle kaavaillaan uudisrakennusta Helsingin Sörnäisiin

Taideyliopiston Kuvataideakatemia voi toimia tulevaisuudessa Teatterikorkeakoulun kyljessä.

kuvataide
Kuvataideakatemian uudisrakennuksen mahdollinen sijainti
Kuva: ©2016 Google, Karttatiedot ©2016 Google / Yle Uutisgrafiikka

Taideyliopiston Kuvataideakatemialle suunnitellaan mahdollista uudisrakennusta Helsingin Sörnäisiin.

– Meillä on useampia vaihtoehtoja, mutta ehkä mielenkiintoisin niistä on Teatterikorkeakoulun kyljessä oleva tontti, Taideyliopiston vararehtori Paula Tuovinen toteaa.

Mahdollinen uudisrakennus tulisi Teatterikorkeakoulun naapurissa olevalle ”myllytontille” Sörnäisten Rantatien ja Kaikukadun kulmaukseen. Tontilla sijaitsee vanhoja teollisuusrakennuksia sekä Helsingin ensimmäinen suurmylly, joka perustettiin 1930-luvulla.

– Tontti kiinnostaa juuri siksi, että Teatterikorkeakoulun opiskelijat ovat siinä vieressä.

Tuovinen viittaa akatemioiden väliseen synergiaan. Kuvataideakatemian ja Teatterikorkeakoulun väki voisi kohdata toisensa nykyistä luontevammin.

Taideyliopisto selvittää parhaillaan Kuvataideakatemian uutta sijoituspaikkaa. Uudet tilat voisivat olla käytössä aikaisintaan vuonna 2019.

Taideyliopiston suunnitelmissa esimerkiksi Avoin kampus, Taideyliopiston avoin yliopisto, voisi sijaita Kuvataideakatemian uusissa tiloissa. Myös ravintola- ja kirjastotoiminnan yhdistämistä on pohdittu.

– Yksi tavoitteistamme on järkeistää toimintaamme, Tuovinen sanoo.

Kuvataideakatemia toimii tällä hetkellä väliaikaisissa tiloissa Helsingin Vallilassa. Sille kunnostettiin 2000-luvun alussa tilat Elannon vanhaan leipätehtaaseen Sörnäisiin, mutta ratkaisu epäonnistui.

Kuvataideakatemia joutui tiloista evakkoon vuosina 2006–2008 sisäilmaongelmien takia. Lopullisesti akatemia jätti rakennuksen pari vuotta sitten.

Kuvataideakatemia on muuttanut useaan otteeseen parin viime vuosikymmenen aikana. Sille ei ole löytynyt Helsingistä pysyvää toimipaikkaa.