Koe uusi yle.fi

Laiskuutesi lumenluonnissa kostautuu – tuhot näkyvät ehkä vasta keväällä

Kolasitko läpi talven lumesta puhtaaksi vain pihan kulkuväylät, mutta unohdit lumitaakan alle lyyhistyneet pihan kasvit? Lumi katkoo oksia ja voi pahimmassa tapauksessa nitistää koko kasvin. Vielä ehdit pelastaa tilanteen.

ilmiöt
Lumilapio puskassa.
Hanna Lumme / Yle

Lumi ei pelkästään suojaa vaan saattaa myös tuhota alleen jääviä kasveja. Kotipihoilla lumituhoille alttiimpia kasveja ovat esimerkiksi tuijat, havut, männyt ja väärin leikatut pensasaidat.

– Lumi saattaa kasaantua leikatun pensasaidan päälle niin, että aita repeää kahtia. Jos lumi valuu aidan keskelle, kasvit ovat entisiä. Silloin niitä joutuu leikkaamaan keväällä, heittää esimerkiksi viherrakentamisen lehtori Iiris Viljakainen Koulutuskeskus Salpauksesta Lahdesta.

Viheralan kouluttaja Sirpa Oksa Keudan ammatillisesta oppilaitoksesta myöntää, että usein lumet aiheuttamiin tuhoihin havahdutaan liian myöhään.

– Sitten, kun oksat repsahtavat, herätään siihen, että lumitaakkaa olisi pitänyt keventää. Toisaalta holtittomalla lumenpudottelullakin saa kasveille vahinkoa aikaiseksi. Mieluummin jättää tiputtelematta, jos ei osaa tehdä sitä varovasti.

Asiantuntijat kuitenkin suosittelevat kevään lähestyessäkin avittamaan pihan kasveja, jos niiden kannettavaksi on kertynyt paksulti lunta.

Ole tarkkana, jos pihallasi kasvaa omenapuu, havuja tai pensasaita

Jos olet leikannut pihasi pensasaitoja harvakseltaan tai väärin, talvella voit yrittää ainakin minimoida tuhot. Väärin tai liian myöhään leikatun aidan tunnistaa siitä, että kun sen päälle kertyy lunta, aidasta tulee päädystä katsottuna v:n mallinen.

Lumi saattaa kasaantua leikatun pensasaidan päälle niin, että aita repeää kahtia.

Iiris Viljakainen

– Silloin se on todella arka lumimassoille. Pensasaidan pitäisi olla leikattu a:n malliseksi, silloin se kestää lumen paremmin, Oksa sanoo.

Kotipuutarhojen kasveista myös omenapuut kärsivät lumesta. Jos märkää lunta kertyy oksille liikaa, oksat saattavat rätsähdellä irti.

Mitä lyhytoksaisempia ja vahvempia kasvit ovat, sitä todennäköisemmin ne eivät kärsi lumen painosta.

– Muille kasveille lumi tekee haittaa. Jos märkä ja paksu lumi vielä jäätyy, se murtaa tuulessa oksat helposti, Oksa lisää.

Asiantuntijat vinkkaavat, että lähes kaikkien pihan koristepuiden ja -pensaiden päältä kannattaisi keventää lumikuormaa.

Ei raivokkaasti lapiolla vaan hellästi harjalla

Jotkut ottavat lumien poistamisen kasvien harteilta liiankin sanatarkasti. Jos pensaita huitoo terävällä lumilapiolla räväkästi, lumen pudottelun ohella katkoo todennäköisesti oksia ja vaurioittaa kasvia. Silloin haitat ovat hyötyjä suuremmat.

Holtittomalla lumenpudottelullakin saa kasveille vahinkoa aikaiseksi.

Sirpa Oksa

Kevyet työkalut toimivat parhaiten.

– Käytän usein katuharjaa. Sillä kun kevyesti tumpsauttaa, lumet lähtevät hyvin. Harja ei yleensä tee pahaa jälkeä, Sirpa Oksa opastaa.

– En käyttäisi lapiota. Jos on yhtään pakkasta, oksat rätsähtävät herkästi poikki. Kannattaa muutenkin käsitellä kasveja hellävaraisesti, ei hirveällä voimalla mätkien, Iiris Viljakainen lisää.

Kun enimmät lumet on karistettu kasvien päältä, jäisiä oksia ei kannata alkaa kiskoa väkipakolla ylös, jos ne ovat taipuneet maata myöten.

Oksan mukaan terveet oksat suoristuvat itsekseen, ja jos näin ei käy, kasvia voi auttaa palautumaan oikeaan asentoon tukikepein keväällä.

Puskat lumessa.
Aronia kantaa lumikuorman hyvin, jos kasvia on leikattu oikein ja riittävän usein. Hanna Lumme / Yle

Kiedo havukasvit pakettiin

Jos olet autuaasti unohtanut puutarhanhoidon talveksi, ja pihan kasvit ovat vuorautuneet paksuun lumimassaan, vielä ehtii toimia. Viherrakentamisen lehtori Viljakainen vinkkaa, että valon lisääntyessä ehtii hyvin vielä vaikka työpäivän jälkeen pelastamaan pihan puita ja pensaita.

– Ettei suurempaa vahinkoa pääse käymään.

Vaikka kasvi ei kuolisi, sillä on kova työ korjata vauriot.

Iiris Viljakainen

Hän huomauttaa, että esimerkiksi ison oksan repeytyminen puun rungosta voi tehdä pahaa jälkeä, vetää kuorta mennessään ja jättää ison arven.

– Se voi olla puille kohtalokasta. Ja vaikka kasvi ei kuolisi, sillä on kova työ korjata vauriot.

Esimerkiksi tuomet taas saattaa taipua lumen painosta notkolleen maahan, eikä välttämättä nouse sen jälkeen enää lainkaan pystyyn.

Viheralan kouluttaja Sirpa Oksa arvioi, että lumi- ja talvivaurioita tulee tänä talvena väistämättä. Tähän vaikuttavat myös sään vaihtelut. Seuraukset näkyvät keväällä esimerkiksi heikkona kukintana.

Hellävaraisen lumenluonnin lisäksi asiantuntijoille on kotipuutarhureille vielä yksi vinkki. Jos pihalla on havukasveja, kuten tuijaa, pallotuijaa tai katajaa, ensi syksynä niiden ympärille kannattaa sitaista kevyesti, mutta napakasti narua. Tällöin lumi ei pääse oksien väliin repimään niitä.

– Vähän kuin pakettinarua ympärille. Jos väliin ei pääse märkää lunta, silloin oksat eivät niin helposti repeä, Oksa sanoo.