Ministeri Mäntylä leikkaisi ulkomaille maksettavia lapsilisiä: Miksi olisimme viimeisten joukossa?

EU-huippukokous päätti viikonloppuna, että Suomen ei tarvitse maksaa esimerkiksi virolaisen rakennusmiehen lapsille samansuuruista lapsilisää kuin suomalaisille. Muutos tulee voimaan vuonna 2020.

politiikka
 Hanna Mäntylä
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lapsilisät herättivät viikonloppuna kuumia tunteita. Ne olivat lopulta ainoa asia, josta tehtiin EU-huippukokouksessa Suomea koskeva päätös. EU-maille maille annettiin mahdollisuus lapsilisien kohtuullistamiseen, mutta vasta vuonna vuonna 2020.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) pitää ajatusta hyvänä ja on valmis etenemään asiassa.

– Sosiaali- ja terveysministeriössä on jo menossa asumispohjaista sosiaaliturvaa koskeva laaja selvitys, ja tämä päätös tukee meidän työtä. Kyllä näen, että tämä on syytä laittaa voimaan, Mäntylä sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti viime viikolla, että Suomikin harkitsee lapsilisien indeksointia. Tämä tarkoittaisi sitä, että virolainen putkimies ei saisi enää Tallinnassa asuville lapsilleen Suomen lapsilisää (97,50 euroa). Viron lapsilisä on noin puolet Suomen tasosta.

Hallituksessa epävarmuutta uudistuksen järkevyydestä

Perjantaina pääministeri Sipilä sanoi, että kyseessä on ”sekä Suomen että Britannian kannalta niin pienistä summista, että säästöt hukkuvat byrokratiaan”.

Lauantaina valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi Yle Uutisille, että "suuremmassa kuvassa näillä ei ole paljon merkitystä meille".

Kokoomuksessa on silti haluja viedä muutosta eteenpäin. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoi maanantaina Ylelle, että nykytasoisen lapsilisän rajaaminen vain Suomessa asuville olisi "luontevaa".

– Silloin, jos perhe asuu Suomessa niin heillä pitää olla oikeus samaan sosiaaliturvaan ja lapsilisiin kuin täällä. Mutta silloin, jos ollaan siellä omassa kotimaassa niin on luontevaa, että ollaan sillä tasolla.

Opposition SDP:tä edustava, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen ei halunnut kommentoida asiaa, ennen kuin hallitus on perustellut mahdollisen esityksensä ulkomaalaisille maksettujen lapsilisien muuttamisesta.

Tämänkö takia viikonloppuna valvottiin? 

Suomi on maksanut lapsilisiä esimerkiksi EU-kansalaisten lapsille vuodesta 1994. Oikeuden lapsilisään saa, kun on EU-maan kansalainen on ollut töissä neljä kuukautta.

Millaisista summista on kyse?

Kela maksoi lapsilisiä vuonna 2014 yhteensä 1,5 miljardia euroa. Suomen ulkopuolelle lapsilisiä maksettiin 8,6 miljoonaa. Suurimman potin saivat virolaiset, 5,6 miljoonaa. Puolaan lähti 500 000 euroa.

Ulkomaille maksetuissa lapsilisissä ovat mukana myös suomalaisten ulkomailla nostamat lapsilisät.

– Aika pienistä summista on kyse. Yhteensä Suomen lapsilisistä menee ulkomaille puoli prosenttia, sanoo Kelan lakimies Antti Klemola.

Saksassa on jo kysytty, miksi Britannia kulutti 28 Euroopan päättäjän aikaa sadan miljoonan euron takia.