Valtion Talvivaara-bisneksen pohjana ollut nikkelin hintaennuste romahti

Valtion Terrafame-yhtiön liiketoimintasuunnitelman lähtökohtana ollut nikkelin hintaennuste on romahtanut peräti 15 prosenttia. Yhtiö sanoo pitävänsä suunnitelmansa ennallaan. Talvivaara-analyytikko pitää yhtiön selityksiä “hölynpölynä”.

politiikka
Kaivinkone lastaa louhetta kuorma-autoon avolouhoksessa.
Tänään kokoontuva ylimääräinen yhtiökokous päättää Talvivaaran omaisuuserien, kuten kalkkilaitoksen ja laboratorion myynnistä Sotkamon kaivoksen nykyiselle haltijalle Terrafamelle.Talvivaara

Entistä Talvivaaran kaivosta pyörittävä Terrafame-yhtiö osti kaivostoiminnan konkurssipesästä elokuussa. Tuolloin valtion yhtiö kertoi nojaavansa liiketoimintasuunnitelmassaan Maailmanpankin "konservatiiviseen nikkelin hintaennusteeseen".

– Meidän liiketoimintasuunnitelmamme lähtevät siitä, että se nousee vuoteen 2020 mennessä noin 16 000 dollariin, joka on siis Maailmanpankin ennuste. Jos tällä käyrällä mennään, niin kassavirtapositiivisuus voitaneen saavuttaa siellä vuodenvaihteessa 2017–2018, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia totesi elokuun puolivälissä.

Viime kesänä Maailmanpankki tosiaan ennusti, että vuonna 2020 nikkelin hinta olisi 16 125 dollaria tonnilta. Uusimmassa, tammikuun ennusteessaan se arvioi, että hinta tuolloin olisikin noin 13 600 dollaria tonnilta.

Pudotusta ennusteessa on siis 2 500 dollaria eli 15 prosenttia. Tällä hetkellä nikkelin hinta mataa alle 8 400 dollarissa.

"Muitakin ennusteita katsottiin"

Viime perjantaina Lauri Ratia totesi Ylen aamu-tv:ssä, että yhtiö tavoittelee edelleen positiivista kassavirtaa vuodenvaihteessa 2017–2018.

Yle Uutiset tiedusteli tämän jälkeen häneltä, millä tavalla Maailmanpankin nikkeliennusteen muutos vaikuttaa valtion kaivosyhtiön liiketoimintasuunnitelmaan.

Ratia kertoo yhtiön laskevan rahoitustarvettaan liiketoimintamallilla, jossa voidaan simuloida eri hintaskenaarioita. Hänen mukaansa yhtiö tarkasteli viime syksynä myös muita "konsensusennusteita", jotka olivat selvästi optimistisempia.

– Maailmanpankin viimeisimmän ennusteen jälkeen ei tilanne eri ennusteiden välillä ole juurikaan muuttunut, Ratia kommentoi sähköpostitse.

Ratia kertoo yhtiön keskustelleen asiantuntijoiden kanssa hintanäkemyksistä ja päätynyt pitämään tavoitteen ennallaan.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Osakestrategi: Täyttä hölynpölyä

Valtion Terrafame-sijoitusta jo aiemmin tiukasti arvostellut Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju sanoo pitävänsä yhtiön selitystä käsittämättömänä.

– Tuohan on täyttä hölynpölyä. Jos hintaennusteiden keskiarvo laskee, totta kai sen pitää vaikuttaa joko tarvittavaan tuotantomäärään tai kustannuspuolelle, jotta kannattavuuteen päästään, Oksaharju toteaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön pitäisi joko tuottaa suunniteltua enemmän metallia tai toimia pienemmillä kustannuksilla, jotta se voisi saavuttaa tavoitteensa uuden ennusteen mukaisella hinnalla.

Oksaharju myös ihmettelee puheita asiantuntijoista.

– Markkinoilla on kaikki maailman asiantuntijat yrittämässä rahantekoa ja sieltä näkee nykyhinnan sekä futuurit eteenpäin. Tässä käy hyvin ilmi, että tavoite perustuu uskoon eikä mihinkään vankkaan laskelmaan.

"Kassavirtapositiivisuus harhaanjohtava termi"

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Ratia täsmentää lisäksi vastauksessaan kassavirtapositiivisuuden määritelmää.

– Muistutan, että se tarkoittaa hetkeä, jolloin Terrafame saavuttaa ensimmäisen positiivisen kassavirtakuukauden. Tarkkaa ajankohtaa on hyvin vaikea määritellä, sillä se on erittäin herkkä nikkelin (ja sinkin) hinnalle ja vaikuttaa kokonaisrahoitustarpeeseen, Ratia selittää.

Oksaharju puolestaan näkee koko kassavirtapositiivisuus-termin käytön ylipäätään harhaanjohtavana.

– Eihän se, että yhdessä kuussa tulot ovat suuremmat kuin menot, tarkoita vielä kannattavuutta tai voitollista toimintaa. Toki se voi antaa päättäjille mielikuvan kannattavuudesta, hän sanoo.