Koe uusi yle.fi

Tässäkö Suomen uusi vientivaltti? – "Tavoitteena on opettaa 300 miljoonaa kiinalaista nauttimaan talvesta"

Joukko kiinalaisia yritys- ja matkailualan vaikuttajia on parhaillaan tutustumassa suomalaiseen lumiosaamiseen. Kiinalaisia kiinnostavat lumiteknologia ja talviurheilutapahtumien järjestäminen, sillä maa satsaa voimakkaasti talvilajeihin.

talous
Kiinalaiset vierailulla Lahdessa.
Zhai Xiaochen

Kiinalaiset hakevat Suomesta oppia talviurheilutapahtumien järjestelyihin.

Kiinassa tavoitellaan jopa 300 miljoonan ihmisen innostamista talviurheilun pariin, mutta osaamista tapahtumajärjestelyistä ja kaikenlaisesta lumiteollisuudesta kaivataan kipeästi lisää.

14 henkilön kiinalaisvaltuuskunta kiertääkin parhaillaan Suomea imemässä tietoa talviurheilusta.

Kiinalaisryhmä tutustui viikonloppuna hiihdon MM-esikilpailuihin Lahdessa. Samalla kiinalaiset perhetyivät Vierumäen urheiluopistoon.

– Mukana yksityisen yrityksen puuhamassa hankkeessa on urheilumedian edustajia, yritysväkeä ja ylipäänsä lumiteollisuudesta kiinnostuneita kiinalaisia, sanoo yritysjohdon Kiinan neuvonantaja Annamari Lammassaari.

Lahti ja Vierumäki tulevat olemaan kotipesinä

Annamari Lammassaari

Taustalla siintävät Pekingin talviolympialaiset, jotka järjestetään kuuden vuoden kuluttua vuonna 2022.

– Kiinalaiset halutaan talvilajien pariin. Se edellyttää, että he oppivat hiihtokeskuksen johtamisesta ja rakentamisesta, sanoo Lammassaari.

Ryhmässä oli mukana muun muassa hiihdon ikonen hahmo Kiinassa, herra Zhan, joka on Kiinan ensimmäinen hiihtomestari 1950-luvulta. Lahdessa kiinalainen hiihtomestari tapasi suomalaiskollegansa Harri Kirvesniemen.

Ei pelkkä urheilu vaan oheistapahtumat

– Lahti ja Vierumäki tulevat olemaan kotipesinä tässä hankkeessa. Tapahtumajärjestelyjen lisäksi porukka oli kiinnostunut Vierumäellä nuorten leireistä, niillä voi oppia hiihtämään. Myös kaikki terveysmatkailuun liittyvä on tärkeää, sanoo Lammassaari.

Lahdessa kiinalaisiin tekivät vaikutuksen etenkin urheiluun nivotut oheistapahtumat.

– Lahti Eventsin taito järjestää urheilutapahtumien yhteyteen viihdettä teki suuren vaikutuksen kiinalaisiin, arvioi Lammassaari.

Tavoitteena on opettaa 300 miljoonaa kiinalaista nauttimaan talvesta

Annamari Lammassaari

Ryhmän vierailu ei jää yksittäiseksi visiitiksi, sillä Annamari Lammassaaren mukaan Kiinassa satsataan nyt todenteolla talviteollisuuteen.

– Tulemme taatusti takaisin hiihdon MM-kisoihin vielä isommalla ja arvovaltaisemmalla porukalla. Lahden alueen mahdollisuudet matkailussa ovat hyvin merkittävät, koska tavoitteena on opettaa 300 miljoonaa kiinalaista nauttimaan talvesta.

Suomalaisille yrityksille ja vaikuttajille aiotaan myös järjestää matkoja Kiinaan.

– Nyt listataan kiinnostavia kohteita ja matkailuyhteistyötä tulee Lahden seudulle, se on ihan selvä, sanoo Lammassaari.

Lahdesta ryhmä on matkannut Kemijärvelle, jossa se tutustuu hirsirakentamiseen. Rukalla kiinalaiset imevät oppia hiihtokeskuksen johtamisesta.

Uutta potkua matkailuun

Maakunnallisen markkinointiyhtiö Lahti Regionin, Vierumäen ja hiihdon MM-kisaoorganisaation vieraina MM-esikisoissa oli kiinalaisten lisäksi matkailualan vaikuttajia niin Venäjältä, Keski-Euroopasta kuin Skandinavian maistakin.

– Kiinalaisten vierailun tarpeet olivat lähtöisin elinkeinoelämästä, mutta on siinä matkailukin mukana, sanoo Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Toistaiseksi kiinalaisten osuus ulkomaisista matkailijoista on Lahden sedulla ja Päijät-Hämeessä pieni. Tulevaisuudessa heitäkin mielitään lisää, ja siinä osansa voiolla täkäläsellä lumi- ja jääosaamisella.

2-3 päivän lomareissuja Lahden seudulle

Raija Forsman

– Lumen ja jään ympärille voidaan keksiä kaikenlaista. Ei pidä ajatella sitä pelkästään perinteisenä murtomaahiihtona.

– Heillle voitaisiin markkinoida 2–3 päivän lomareissuja Lahden seudulle, ehtisivät poikkeamaan tänne, kun pysähtyvät Helsinkiin.

MM-kisoja käytetään nyt kärkenä Lahden seudun matkailumarkkinoinnissa, mutta kyse on pidemmälle kuin ensi vuoteen ulottuvasta työstä.

Lumiosaamisesta vientivaltti?

Salpausselän kisajärjestäjät eivät ole yllättyneitä kiinalaisten kiinnostuksesta.

– Suomessa osataan tehdä erilaisia asioita lumella. Meillä on siitä pitkä historia. Valmennusosaaminen, koulutusosaaminen, suorituspaikkarakentaminen, lumen tekeminen, listaa pääsihteeri Janne Leskinen.

Kiinasta tehdään talviurheilumaa, niin kannattaa olla hereillä

Janne Leskinen

Kiinassa ei osata näitä ja siinä piillee pääsihteeri Leskisen mielestä mahdollisuuksia vientituotteiden rakentamiseen ja myyntiin.

– Valtio on linjannut, että Kiinasta tehdään talviurheilumaa, niin kannattaa olla hereillä.

– Katsotaan mitä tästä tulee ja toivotaan, että muualtakin maailmasta tulee tänne väkeä katsomaan, mitä me osaamme, lopettaa pääsihteeri Janne Leskinen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Brexit

BBC:n mukaan erosta maksettava summa voisi olla jopa noin 45 miljardia euroa

Britannia on valmis maksamaan EU:lle enemmän erorahaa

Geenit

Voiko vanhenemista hidastaa? Amissi-yhteisön geenimuunnos johdatti tutkijat pitkäikäisyyden jäljille

Vaakakapina

Onko kumppanisi kommentoinut kehoasi? Vastaa Vaakakapinan parisuhdekyselyyn!

Tennis

Sharapovan toimet poliisitutkinnassa Intiassa – epäillään huijauksesta