Saaristolaiset kannattavat ilmaista punkkirokotetta – varoittavat esimerkit ajavat piikille jo nyt

Esimerkit puutiaisaivotulehduksen seurauksista ovat saaneet muun muassa monet Kotkan saariston asukkaat ottamaan omakustanteisen punkkirokotteen. Saaristolaiset näkevät, että valtion maksama rokote voisi kannustaa vielä rokottamattomat suojautumaan tautia vastaan.

terveys
Puutiaisaivokuumerokote
Minna Aula / Yle

Puutiaisaivotulehdukselta suojaavan rokotteen tuominen kansalliseen rokoteohjelmaan saa kannatusta saaristoasukkaiden keskuudessa. Niin kutsuttu punkkirokote on jo pitkään tarjottu maksutta ahvenanmaalaisille, mutta THL on esittänyt sitä myös muille riskialueille. Valtio ei kuitenkaan ole lohkaissut rahaa puutiaisaivotulehdusrokotteen eli TBE-rokotteen kustantamiseen.

Yksi uusista THL:n määrittelemistä puutiaisaivotulehduksen riskialueista on Kotkan saaristo. Esimerkiksi Kuutsalossa moni asukas ottaa jo rokotteen omalla kustannuksella. Kuutsalo-seuran puheenjohtaja Matti Sulin kuitenkin arvioi, että jos valtio maksaisi rokotteen, sen ottaisi yhä useampi.

– Ainakin saataisiin ne loputkin sieltä rokotuttamaan itsensä, Sulin toteaa.

Sulin kertoo ottavansa rokotteen omalla kustannuksella ja että rokotteen pistättäminen onnistuu hyvin terveyskeskuksessa.

Varoittava esimerkki ajaa rokotteelle

Niin ikään kotkalaisen Haapasaari-seuran puheenjohtaja Sirpa Ollikainen on jo ennen riskialueeksi luokittelua kysellyt, olisiko ilmainen rokote saarelaisille mahdollinen. Kuten Kuutsalossa, myös Haapasaaressa moni ostaa TBE-rokotteen itselleen ja perheelleen.

Ollikaisen mukaan etenkin tapaus, jossa puutiaisaivotulehdus vei kaikkien saarelaisten tunteman kauppiaan terveyden, on lisännyt tietoisuutta taudin vaaroista niin vakituisten asukkaiden kuin kesäasukkaidenkin keskuudessa.

Saaristossa pyritään levittämään tietoa paitsi punkkirokotteesta myös punkeilta suojautumisesta. Haapasaari-seuran puheenjohtaja Sirpa Ollikainen kertoo asian tulevan esille myös keskusteluissa saarelle tulevien vieraiden kanssa.

Malli valmiina

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Tuija Leino on samaa mieltä siitä, että valtion rahoittama rokote voisi parantaa rokotekattavuutta riskialueilla. Sen lisäksi, että rokote olisi maksuton, ei sen hankkimiseen tarvitsisi hankkia ensin erikseen reseptiä, mikä saattaisi madaltaa kynnystä ryhtyä toimeen.

Vaikka rahaa ei ole herunut, riskialueille sopivia käytänteitä on pohdittu. THL on esittänyt Paraisille mallia, jossa valtion kustannuksella TBE-rokotteen saisivat kuntalaiset, mutta myös kesäasukkaat kotikunnasta riippumatta.

– Ulkokuntalaisten rokotukset kompensoitaisiin kunnalle, Leino toteaa.

Esimerkiksi Kotkan saaristoon THL suosittaa ilmaisia punkkirokotteita, jos tartuntoja on vähintään viisi 100 000 asukasta kohti. Seuraavaksi selvitetään, missä viime vuonna todetut tartunnat on saatu.