Ministeriö vaatii: Oulun ja Lapin yliopiston päällekkäisyyksiä karsittava

Lapin ja Oulun yliopistot ovat kartoittamassa kasvatustieteiden opetuksen päällekkäisyyksiä. Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa, että tiedekuntien päällekkäisyydet poistetaan. Yhtenä vaihtoehtona voi olla yliopistojen yhteinen tiedekunta, jossa opetusta olisi molemmissa yliopistoissa.

tiedekunnat
Lapin yliopisto
Lapin yliopisto Rovaniemen Rantavitikalla.YLE / Sauli Antikainen

Lapin ja Oulun yliopiston on selvitettävä kasvatustieteiden tiedekuntiensa yhteistyön lisäämistä. Opetus- ja kulttuuriministeriö vaatii, että tiedekuntien päällekkäisyydet poistetaan. Yliopistojen yhdistämispeikkoa ei nyt ole kuitenkaan näkyvillä.

– Kasvatustieteen ala on ainoa päällekkäisyys Lapin ja Oulun yliopistojen välillä. Toimeksiannossa on noussut esille myös kysymys yhteisistä rakenteista, kuten yhteisistä koulutusohjelmista, rehtori Mauri Ylä-Kotola sanoo Lapin yliopiston tiedotteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö haluaa, että tiedekuntien päällekkäisyydet poistetaan. Samalla se on ilmoittanut, ettei tavoitteena ole yliopistojen yhdistäminen

Lapin ja Oulun yliopistojen rehtorit pyytäneetkin dekaaneitaan selvittämään, miten kasvatustieteet voisivat syventää yhteistyötään kahdessa pohjoisen Suomen yliopistokaupungissa.

– Esillä on ollut yhteistyön syventäminen nais- ja sukupuolentutkimuksen, erityispedagogiikan ammatillisesti pätevöittävien opintojen sekä kasvatustieteen perusopintojen osalta, Lapin yliopiston dekaanin Tuija Turunen sanoo tiedotteessa.

Yksi selvityslinjoista on ollut myös yliopistojen yhteinen kasvatustieteiden tiedekunta. Opetusta olisi tuolloin molemmissa yksiköissä.

Kun dekaanien esitys on valmis, siihen tarttuvat seuraavaksi Lapin ja Oulun yliopistojen rehtorit.