Koe uusi yle.fi

Aurinkosähkön kysyntä kasvaa – Tammisaaren Energia ja Areva Solar yhteistyöhön

Sähköyhtiö Tammisaaren Energia aloittaa yhteistyön kotimaisen aurinkopaneelivalmistajan kanssa. Tammisaaren Energia myy ja asentaa Salossa toimivan Areva Solarin järjestelmiä. Sähköyhtiö aikoo lisätä aurinkoenergian käyttöä myös omassa toiminnassaan muun muassa kaukolämpölaitoksella. Areva Solar tavoittelee puolestaan liikevaihtonsa tuplaamista kuluvan vuoden aikana.

Kotimaa
Tammisaaren Energian Frank Hoverfelt ja Mikaela Holmström, keskellä Anu Areva.
Tammisaaren Energian Frank Hoverfelt ja Mikaela Holmström, keskellä Anu Areva.Yle

Tammisaaren Energia aloittaa yhteistyön Salossa aurinkopaneeleja valmistavan Areva Solarin kanssa. Sähköyhtiö myy ja asentaa aurinkosähköjärjestelmiä sekä yksityisille että yritysasiakkaille. Aurinkopaneelien hinta on laskenut viime vuosina ja se lisää entisestään kiinnostusta aurinkoenergian käyttöön.

– Ensinnäkin se on uusiutuvaa, ympäristöystävällistä energiaa ja globaalin hintakehityksen myötä se on taloudellisesti kannattavaa nyt myös Suomessa. Laitteiden hintojen lasku on ollut voimakasta ja nyt investoinnille saa kohtuullisen hyvää tuottoa, Tammisaaren Energian toimitusjohtaja Frank Hoverfelt lupaa.

Omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän hinta on alimmillaan noin 4 000 euroa.

– Aurinkopaneelijärjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että se korvaa nimenomaan talouden omaa kulutusta. Silloin saa säästettyä sähköenergian, veron sekä sähkönsiirtohinnan.

Tammisaaren Energia sitoutuu ostamaan asiakkaidensa mahdollisen ylituotannon, mutta siitä maksetaan pelkkä sähköenergian hinta.

Ex-nokialaiset tekevät nyt aurinkopaneeleita

Areva Solar on perustanut aurinkopaneelitehtaan Saloon vajaa vuosi sitten. Koko henkilökunta on entisiä Nokian työntekijöitä.

Tammisaaren Energian varikon autotallin katolla on aurinkopaneelit.
Tammisaaren Energian varikon autotallin katolla on aurinkopaneelit. Yle

– Yrityksen tavoite on vähintään tuplata liikevaihto tänä vuonna. Siitä eteenpäin sitten mielellään samanlaisilla harppauksilla. Kysyntää ainakin tuntuu olevan, Areva Solarin toimitusjohtaja Anu Areva iloitsee.

Arevalla on luonnollisesti kokemusta aurinkopaneelien käytöstä omassa kodissaan.

– Minulla on pieni omakotitalo ja kun kulutuksia katsoo, niin kesäkuukausina paneelit tuottavat kaiken sen sähkön, minkä tarvitsen. Sähkölasku on siis nolla euroa. Aurinkopaneelien paras puoli on ehkä niiden helppous. Tietenkin jos lunta tai siitepölyä paljon, niin ne on hyvä putsata pois, mutta muuta huoltoa ne eivät oikeastaan tarvitse.

Suomalaisia aurinkopaneelivalmistajia on tällä hetkellä kaksi: Areva Solar sekä Valoe, entiseltä nimeltään Cencorp.

Sähköyhtiön oma lämpölaitos yksi suurimmista sähkösyöpöistä

Tammisaaren Energia aikoo lisätä aurinkosähkön käyttöä myös omassa toiminnassaan. Esimerkiksi kaukolämpölaitos voisi olla yksi aurinkopaneelien sijoituskohteista, sillä se on yhtiön suurin energiankuluttaja.

– Minulla on vahva usko siihen, että aurinkoenergia löytää tiensä myös Suomeen merkittävänä tekijänä, toki yhdessä muiden energiantuotantomuotojen kanssa. Jää nähtäväksi, että miten isoksi aurinkoenergian osuus muodostuu. Se on kuitenkin varmaa, että ala kasvaa, Frank Hoverfelt vakuuttaa.