Kylämyönteisyydestään tunnettu Tammela aikoo pistää osan pikkukouluistaan kiinni

Vuoden 2013 kylämyönteisimmäksi kunnaksi valittu Tammela laittaa kouluverkkonsa uusiksi. Pitkään vatvottu kouluverkkoasia on suivaannuttanut tammelalaisia, jotka aikovat järjestää maanantaina illansuussa mielenosoituksen kyläkoulujensa puolesta.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Tammelan kunnanvaltuusto päättää illalla kouluverkon supistamisesta. Kunnanhallituksen esityksen mukaan Riihivalkaman, Portaan ja Koulukeskuksen koulu Forssan ammatti-instituutin kiinteistöllä vahvistettuna jatkavat toimintaansa.

Sen sijaan Teuron, Letkun ja Myllykylän koulut suljetaan elokuussa ja Kaukjärven koulun toiminta päättyy elokuussa 2019. Tässä vaihtoehdossa Tammelaan ei rakennettaisi uutta koulua.

Kunnanhallituksen esitystä vastustetaan laajasti maaseudun kylissä. Teuron-Kuuslammin kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pietilä kummastelee koulujen lakkauttamisesta esitettyjä perusteluja.

– Me emme ole oikeastaan saaneet selkeää syytä, ja jos se syy on joku ollutkin, niin se on sitten jo vaihtunutkin, Pietilä kertoo. Ensin oli säästöt ja yhdysluokat ja viime viikolla saimme lukea, että ei niillä säästöillä mitään merkitystä Tammelan kunnalle ole.

– Voidaan esimerkiksi maksaa enemmän koulukuljetuksista ja muista. Tämä menee nyt vähän niin, että tässä asiat velloo tuolla taivaalla, eikä kunnalla ja virkamiehillä ole punaista lankaa.

Pietilä muistuttaa, että Tammelan kunnan strategian mukaan kunta on lapsiystävällinen.

Kouluverkolle on tehtävä jotain

Kunnanhallituksen kokoomuslainen jäsen Olli-Pekka Jasu muistuttaa, että Tammelassa on nyt selkeästi enemmän kouluja kuin oppilaat tarvitsevat. Jos väestöennusteet toteutuvat, niin kuntaan riittäisi muutaman vuoden päästä kolme koulua koko oppilasmäärälle.

– Silloinkin olisi maksimissaan 24 oppilasta per luokka.

Jasun mukaan kouluverkon supistamista vastustavat ovat käyttäneet mielikuvitustaan siinä, mistä kaikesta he ovat valittaneet.

– Meillä on selkeä tarve vähentää koulujen määrää ja sitä eivät mitkään valitukset vähennä.

Jasu muistuttaa, että kunnanhallitus on esittämässä neljän koulun säilyttämistä ja sillä saadaan aikaan tulevaisuuteen ulottuva hyvä ratkaisu koulumaailmalle.

Mielenosoitus järjestetään Tammelan kunnantalon pysäköintipaikalla hyvissä ajoin ennen kello 18 alkavaa kunnanvaltuuston kokousta.