Saksalaiset rakastavat rahojaan – käteisestä ei luovuta

Saksan hallitus suunnittelee käteismaksun enimmäismäärän rajoittamista viiteentuhanteen euroon. Enemmistö saksalaisista vastustaa suunnitelmaa. Tärkeänä syynä käteisrahan suosioon pidetään muun muassa sen antamaa yksityisyyden suojaa.

Yle maailmalla: Berliini
Nuori nainen ja mies berliiniläisessä leipomossa.
Berliiniläisessä leipomossa käy vain käteinen. Leipomon myyjä Fatima sanoo, ettei hän tunne yhtään leipomoa, joka hyväksyisi maksukortteja.Uwe Tautenhahn

BerliiniBerliinin Steglitzin kaupunginosassa sijaitsevassa Ludmila Hoffmannin korjausompelimossa ja pesulassa ei voi maksaa kortilla. Täällä käy ainoastaan käteinen, kuten monessa muussakin pienessä saksalaisliikkeessä.

– Se ei ole mikään ongelma, asiakkaat maksavat mielellään käteisenä, Hoffmann sanoo. Ompelimo ei ole edes miettinyt pankkikortin lukijan hankkimista.

Saksan valtiovarainministeriö harkitsee käteismaksujen rajoittamista niin, että kattosumma käteisellä maksamiselle olisi viisituhatta euroa. Rajoituksella halutaan vaikeuttaa terrorismin rahoitusta sekä suitsia korruptiota. Euroopan keskuspankki EKP harkitsee viidensadan euron setelin kieltämistä samoista syistä. Saksalaiset eivät innostu uudistuksista.

Saksan Pankkiliiton kyselyn mukaan 58 prosenttia saksalaisista ei haluaisi rajoittaa (siirryt toiseen palveluun) mahdollisuutta käteismaksuun suurissakaan summissa.

Pankkiliiton tiedottajan Tanja Bellerin mukaan käteisen käyttäminen on kulttuuriasia.

Nainen ja mies istuvat ruskeilla, nahkaisilla tuoleilla.
Pankkiliiton tiedottajan Tanja Bellerin mukaan käteisen käyttäminen on kultturiasia.Uwe Tautenhahn

– Saksalaiset luottavat käteismaksuun. Kyse on myös tietosuojasta, he haluavat pysyä sitä käyttämällä niin sanotusti vapaana, Beller sanoo Yle uutisille.

Saksan keskuspankin mukaan saksalaisilla on lompakossaan keskimäärin 103 euroa käteistä (siirryt toiseen palveluun). Saman selvityksen mukaan hieman yli puolet (52,3 prosenttia) kaikista maksuista hoidetaan yhä käteisellä.

Käteinen turvaa yksityisyyden

Berliinin kaduilta on helppo löytää käteisen rahan käyttöä voimakkaasti puolustavia ihmisiä.

Nainen hymyilee kameralle.
Saksalainen Petra Tholl käyttää käteistä, koska silloin hän tietää paljonko hänellä on rahaa käytettävissä. Uwe Tautenhahn

– Käytän käteistä koska silloin tiedän, paljonko minulla on rahaa käytössä. Jos käyttää luotto- tai pankkikortteja, on vaikea saada kokonaiskuvaa, Petra Tholl sanoo.

Santosha Terasalle käteisrahan käyttö puolestaan tarkoittaa tietosuojaa ja yksityisyyden säilyttämistä. Kukaan ei pysty jäljittämään, mitä on tullut ostettua.

– On tietenkin hyvä, jos veronkiertoa voidaan estää, mutta oikeutta yksityisyyteen pitää varjella, Santosha Terasa sanoo.

Myöskään berliiniläisessä leipomossa ei voi maksaa kortilla.

– Meillä voi maksaa ainoastaan käteisellä enkä tunne yhtään leipomoa, joka hyväksyisi kortteja. Olisi mukavaa, jos se olisi mahdollista, mutta valitettavasti se ei ole, leipomon myyjä Fatima sanoo.

Kortin käyttäminen voi maksaa

Korruptiota vastaan taistelevan kansainvälisen järjestön Transparency Internationalin saksalaisella haarakonttorilla on suomalainen toiminnanjohtaja Anna-Maija Mertens. Hänen mielestään maan hallituksen kaavailema käteisen rahan käytön rajoittaminen on tervetullut uudistus.

Vaalea nainen katsoo tietokoneen ruutua.
Transparency Internationalin toiminnanjohtaja Anna-Maija Mertens.Uwe Tautenhahn

– Sillä yritetään rajata ja vaikeuttaa harmaata taloutta sekä rahanpesua, jonka taustalla on paljon rikollisuutta, kuten korruptiota, Mertens sanoo.

Mertens ei ymmärrä saksalaisten argumentointia yksityisyyden suojaamisesta.

– En näe mitään yhteyttä siihen, että maksetaan yli viidentuhannen euron käteismaksuja. Henkilökohtaisesti en tunne ketään, joka maksaisi käteisellä niin suuria ostoksia, Mertens sanoo.

Transparency Internationalin Saksan toimiston mukaan viidensadan euron setelien kieltäminen on hyvä idea, koska poliisi sanoo rikollisten käyttävän niitä.

Mertens yrittää ymmärtää saksalaisten intoa maksaa käteisellä.

− Saksa on rahankäytössä hyvin konservatiivinen ja kortilla voi maksaa hyvin harvoin, Mertens kertoo.

Esimerkiksi hyvin harva taksikuski hyväksyy pankkikortin. Jos kortti sattuu kelpaamaan, tulee siitä ylimääräinen maksu. Mertensin mukaan taksikuskit myös suuttuvat helposti, jos haluaa maksaa kortilla.

Sama asenne näkyy muuallakin. Esimerkiksi kahviloissa ja ravintoloissa maksetaan pääasiassa käteisellä. Mertens arvelee tämän johtuvan siitä, että ihmiset kokevat käteisen turvalliseksi maksuvälineeksi.

Näpit irti käteisestä

Syy saksalaisten vanhoillisuuteen raha-asioissa on historiallinen.

Wolfgang Schäuble
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.Oliver Hoslet / EPA

Epäilevää asennetta ja epäluottamusta selittävät Natsi-Saksan ja DDR:n diktatuurien kokemukset. Pohjoismaissa ihmiset luottavat valtion hyvyyteen enemmän.

Saksassa myös tietoliikenneyhteydet ovat huomattavasti hitaammat kuin Suomessa, joten kortilla maksaminen on yksinkertaisesti hidasta. Kassajonossa seisovat asiakkaat saattavat mulkoilla pankkikortilla maksavaa asiakasta, joka toiminnallaan viivyttää jonoa.

Saksan suurin lehti Bild on aloittanut kampanjan käteismaksun enimmäismäärän rajoittamista vastaan. Lehti kerää nimikirjoituksia, jotka lähetetään valtiovarainministeri Wolfgang Schäublelle. Kampanja kulkee nimellä "Näpit irti meidän käteisrahastamme".

Bildin mukaan käteinen raha tarkoittaa vapautta ja suojelee valtion holhousta vastaan. Sen lisäksi käteinen toimii aina, kun taas tekniikka pettää välillä.

Osa asiantuntijoista haluaa selvittää, onko käteisrahan käytön rajoittaminen sopusoinnussa Saksan perustuslain kanssa.

Suunnitelman rajoittamisesta tyrmää ainakin Baijerin osavaltion valtiovarainministeri Markus Söder.

− Käteinen kuuluu talousjärjestelmäämme, Söder päättelee Bildin haastattelussa.