Kaupunginhallitusta vaaditaan ylimääräiseen kokoukseen Kupittaan psykiatrisen sairaalan tapahtumien takia

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho (vas.) haluaa hallituksen arvioivan, voiko toimialajohtaja jatkaa tehtävässään tutkinnan aikana. Hallituksen toinen varapuheenjohtaja ei pidä ylimääräisen kokouksen järjestämistä järkevänä. Sairaalan tapahtumista on tehty kanteluja oikeusasiamiehelle.

kaupunginhallitukset
pyörätuoli sairaalan käytävällä
Yle

Turun kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho (vas.) vaatii kaupunginhallitusta ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Turun vanhuspsykiatrian osaston G1:n tapausta. Kaupunginhallituksen seuraava kokous olisi viikon päästä maanantaina.

Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää ylimääräisen kokouksen keskiviikkona, mutta se ei Yrttiahon mukaan riitä.

– Sosiaali- ja terveyslautakunnalla ei ole kaikkia niitä valtuuksia, joita asian suhteen tarvittaisiin. Kaupunginhallitus vastaa kaupungin organisaation valvonnasta ja toimialajohtajista. Lautakunnalla ei näihin asioihin ole sanavaltaa, Yrittaho sanoo.

Yrttiaho haluaa kaupunginhallituksen arvioivan esimerkiksi sitä, voiko hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa jatkaa tehtävässään tutkinnan aikana.

Rantanen: Ei ylimääräistä kokousta

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Elina Rantanen (vihr.) sanoo, että kaupunginhallitusta ei tarvitse kutsua koolle tällä viikolla.

Rantasen mielestä Kupittaan sairaalan psykiatrisella osastolla ilmenneet ongelmat eivät vanhene viikossa. Hänen mielestään asioita täytyy käsitellä hallituksen seuraavassa kokouksessa maanantaina.

Ylimääräisen kokouksen järjestämistä vaikeuttaa myös se, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Olli A. Manni on parhaillaan lomamatkalla ulkomailla.

Oikeusasiamies ei aloita tutkintaa toistaiseksi

Eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaan on tullut viisi kantelua, joissa pyydetään selvittämään, mitä psykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla G1 on tapahtunut ja ketkä ovat vastuussa mahdollisista väärinkäytöksistä.

Yksi kantelun tehneistä on perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen. Hänen kantelunsa kohdistuu psykiatrian toimialan johtotehtävissä toimineisiin henkilöihin, jotka olivat tietoisia väärinkäytöksistä, eivätkä vieneet asiaa viranomaisten tutkittavaksi.

Oikeusasiamiehen kanslian lakimies Håkan Stoor sanoo, että oikeusasiamies ei aloita toistaiseksi tutkintaa, koska sekä Valvira että poliisi selvittävät tapahtumia.

Stoorin mukaan väärinkäyttöepäilyt ovat kuitenkin niin vakavia, että oikeusasiamies aikoo seurata aktiivisesti muiden viranomaisten selvityksiä ja tekee päätöksen omasta tutkinnasta myöhemmin.

Kaupungin johto käsitteli tapausta maanantaina

Turun kaupungin johto käsitteli maanantaina Kupittaan vanhuspsykiatrian tilannetta.

Palaverissa sovittiin, että Kupittaan psykiatrian toiminnan sisäisen tarkastuksen ajan tilannetta kommentoi vain kaupunginjohtaja Aleksi Randell. Toimialajohtaja Riitta Liuksa vastaa normaalista päivittäisestä toimialan johtamisesta.

Juttua täydennetty klo 16.29. Lisätty tieto kaupungin palaverin päätöksistä.