1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusinta teknologiaa Helsingin sairaaloissa: kasvojensiirto, kantasoluteknologiaa ja 3D-tulostettu sydän

Suomessa on suoritettu pohjoismaiden ensimmäinen kasvonsiirtoleikkaus. HUS on monessa muussakin asiassa kärkirintamassa ottamassa uutta tekniikkaa käyttöön, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo.

Kotimaan uutiset
3D-tulostettu sydän, HYKS
3D-tulostettu sydän auttoi leikkausoperaation suunnittelussa. Maria Moreno, HUS

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS pitää tänään iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan alkuvuodesta tehdystä kasvojensiirrosta. Operaatio on ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa ja maailmanlaajuisestikin harvinainen.

Kasvojensiirron lisäksi HUS on tiedottanut teknologisista läpimurroista viime vuosina tiuhaan. Viime vuonna Helsingin Meilahden sairaalassa potilaalle asennettiin ensimmäistä kertaa Suomessa tekosydän, jonka on tarkoitus auttaa potilasta selviytymään sydänsiirtoon asti. Tekosydänleikkaukset ovat melko harvinaisia, esimerkiksi Pohjoismaissa tekosydämiä on asennettu vain muutamia kappaleita.

3D-mallintamista leikkaussalissa

Viime vuonna sydänleikkauksessa hyödynnettiin myös ensimmäistä kertaa 3D-tulostettua sydäntä. Potilaan sydämen avulla mallinnetun harjoittelusydämen avulla pystyttiin valitsemaan oikeanlaiset katetrit ja lyhennettiin monimutkaisen operaation kestoa.

– Teknisellä puolella täällä ollaan monessa asiassa kärkirintamassa ottamassa uusia laitteita käyttöön, myös syöpätutkimuksessa on tehty paljon kansainvälisiä läpimurtoja, HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo.

Harjoittelusydämen lisäksi 3D-mallintamista on käytetty paljon suu- ja leukasairauksien klinikalla, jossa mallintamista hyödynnetään muun muassa tapaturmiin liittyvien korjausleikkausten suunnittelussa ja toteutuksessa.

Helsingin yliopistollinen keskussairaala on aktiivinen myös kantasoluteknologian hyödyntämisessä. Vuonna 2008 Helsingissä suoritettiin tiettävästi maailman ensimmäistä kertaa toimenpide, jossa potilaalta laajan kasvaimen vuoksi poistettu yläleuka korvattiin luusiirteellä, joka oli kasvatettu potilaan omasta rasvakudoksestaan eristetyistä kantasoluista.

Lue seuraavaksi