Sairaanhoitajille ei löydy taikatemppuja influenssaa vastaan: "Rokote paras puolustus"

Influenssavirus pistää potilaat koville, mutta sairaanhoidon henkilökunta joutuu käymään päivittäistä kamppailua sairastumista vastaan. Vanhat kunnon viisaudet ja rokote ovat hoitajien parhaat aseet.

terveys
Kuvassa rokotetaan.
Susanna Wacklin / Yle

Alkuvuosi on ollut ärhäkän influenssan aikaa. Hoidettavia on riittänyt lääkärien vastaanotoilla. Pieni osa sairastuneista joutunut myös sairaalahoitoon.

Hoitohenkilökunta joutuu jatkuvasti tekemisiin sairaiden kanssa. Lääkäreillä, sairaanhoitajilla ja muilla terveysalan työntekijöillä ei ole erityistä ässää hihassa taudin välttämiseen. Keinot ovat samat, joita suositellaan kansalaisille.

– Pitää huolehtia käsihygieniasta ja välttää liian läheistä kanssakäymistä potilaiden kanssa. Hoitohenkilökunnalle ehdottomasti tärkein varotoimenpide on kuitenkin influenssarokotus, kertoo tutkimuspäällikkö Jaana Pirhonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Salakavala muuttuja

Osa terveydenhoidon henkilökunnasta jättää kehotuksista huolimatta rokotteen ottamatta. Rokote ei ole pakollinen, mutta esimerkiksi tehohoidon yksiköissä periaatteena on, etteivät rokottamattomat henkilökunnan jäsenet voi hoitaa sairaimpia potilaita.

Kun työssä joutuu olemaan tekemisissä potilaiden kanssa influenssa-aallon aikaan, ei influenssarokotteen antama suoja ole välttämättä tarpeeksi vahva. Kaikista rokotetuista pieni osa sairastuu influenssaan, joskin tauti on yleensä rokotetuilla lievempi kuin rokottamattomilla.

– Valitettavasti influenssavirus muuntuu aina, eivätkä rokotteet pysy sen perässä. Tämän takia on päässyt käymään historiassa myös niin, että hoitohenkilökuntaa on kaatunut runsaasti itsekin petiin, Jaana Pirhonen toteaa.

Vaikka hoitajat kohtaavatkin flunssakaudella päivittäin sairastuneita, ei ole olemassa merkkejä siitä, että tauti kuitenkaan leviäisi henkilökunnan kautta esimerkiksi läheisiin yhtään sen todennäköisemmin.