Saamelaiskäräjien puheenjohtajana jatkaa Tiina Sanila-Aikio

Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi kaudelle 2016-2019 on valittu Tiina Sanila-Aikio Inarista. Häntä kannatti käräjien järjestäytymiskokouksessa tiistaina Inarissa yli puolet jäsenistöstä.

politiikka
Tiina Sanila-Aikio
Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi valittu Tiina Sanila-Aikio Inarista painotti kiitospuheessaan pohjoismaisen saamelaissopimuksen merkitystä kuluvan vaalikauden 2016–2019 aikana.Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Kolttasaamelainen Tiina Sanila-Aikio Inarista jatkaa Saamelaiskäräjien puheenjohtajana kaudella 2016-2019.

Viime syksynä vaaleilla valittu uusi Saamelaiskäräjät kokoontui tänään järjestäytymiskokoukseensa saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen Inariin.

Puheenjohtajavalinta suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä niin, että jos ensimmäisellä äänestyskerralla yksikään ehdokas ei saisi ehdotonta enemmistöä, suoritettaisiin lisä-äänestyksiä.

Anne Nuorgam ehdotti Tiina Sanila-Aikiota puheenjohtajaksi. Neeta Jääskö kannatti ehdotusta.

Pigga Keskitalo ehdotti Anu Avaskaria puheenjohtajaksi. Tanja Sanila kannatti ehdotusta.

Nilla Tapiola ehdotti puheenjohtajaksi Pentti Pieskiä, Tuomas Aslak Juusoa ja Veikko Feodoroffia. Veikko Feorofoff kiitti tuesta, mutta vetäytyi kisasta.

Sámediggi presideantaválga 23.2.2016, jietnamearit
Sámediggi presideantaválga 23.2.2016, jietnamearitYle

Aluksi äänestettiin Tiina Sanila-Aikion, Anu Avaskarin, Pentti Pieskin ja Tuomas Aslak Juuson välillä. Sanila-Aikio sai 12 ääntä 21 äänestä ja niimpä hänet valittiin suoraan puheenjohtajaksi. Muut äänet jakautuivat Anu Avaskari 4 ääntä, Tuomas Aslak Juuso 3 ääntä ja Pentti Pieski 2 ääntä.

Kuusi Saamelaiskäräjien jäsentä oli ilmoittanut etukäteen mediassa olevansa kiinnostuneita puheenjohtajan paikasta. He olivat Anu Avaskari, Tiina Sanila-Aikio, Tuomas Aslak Juuso ja Pentti Pieski, Veikko Feodoroff ja Kari Kyrö. Kukaan ei ehdottanut Kari Kyröä puheenjohtajaksi kokouksessa.

Myöhemmin Saamelaiskäräjien järjestäytymiskokouksessa valittiin Saamelaiskäräjien varapuheenjohtajiksi Heikki Paltto ja Tuomas Aslak Juuso.