Armeija palauttamassa Delhin vedensaannin, Haryunassa sovittiin kompromissista

Jat-kasti on kuulunut Intian kastijärjestelmän hyväosaisiin, mutta muuttuneessa maailmassa heidän asemansa on hankaloitunut. Pääministeripuoluetta suurin joukoin äänestäneet jatit vaativat siltä nyt parannusta asemaansa.

Kapinoivat jatit katkaisivat sunnuntaina liikenteen moottoritiellä lähellä Panipatia. Kuva: EPA

Pohjois-Intiassa Haryanan osavaltiossa jatkui maanantaina jat-kastin raju protesti, vaikka hallitus lupasi sunnuntaina luoda alueelle lisää valtion virkoja. Maanantaina iltapäivällä poliisi- ja protestoijalähteistä kuitenkin kerrottiin, että riidassa oli päästy kompromissiratkaisuun.

Intian pääkaupungissa Delhissä protestoinnin katkaisemaa vedenjakelua alettiin jo aiemmin palauttaa armeijan voimin. Armeija otti hallintaansa kanaalin, jota pitkin Delhin 20 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseutu saa kolme viidesosaa vedestään.

Toistaiseksi vettä säännöstellään yhä, mutta Delhin kaupunginhallituksen mukaan patoportit ovat auki ja Harynan vettä virrannee pääkaupunkiin taas varhain tiistaina.

Haryanaan lähetettiin sunnuntaina tuhansia sotilaita tukahduttamaan kapinaa. Siinä on kuollut ainakin 16 ihmistä ja haavoittunut 150. Protestointi on aiheuttanut myös muun muassa 850 junavuoron peruuttamisen ja sulkenut 500 tehdasta.   

Maanantaina protestoijat sytyttivät tuleen tavarajunan lähellä Sonipatia. Naapuriosavaltiossa Rajahstanissa jatit hyökkäsivät liikehuoneistoihin ja sytyttivät niitä tuleen.

"Taistelen poikieni tulevaisuuden puolesta"

Delhissä Azadpurin alueella asukkaat kokoontuivat pumppukaivolle, kun jat-kastin kapina katkaisi muun vedensaannin. Kuva: EPA

Jatit, joita elää yli 80 miljoonaa eri puolella Pohjois-Intiaa, ovat perinteisesti maanviljelijöitä. He ovat kärsineet viime vuosien kuivuuksista ja peltojensa hupenemisesta perheiden perinnönjaossa. Haryanan asukkaista jateja on noin neljännes.

Intian kastijärjestelmässä he kuuluvat ylimpien joukkoon. Siksi he eivät hyödy opiskelupaikkojen ja valtion virkojen kastiperusteisesta hyvitysjärjestelmästä, joka on luotu alimpien kastien auttamiseksi. Tähän protestoijat vaativat muutosta, kun perinteiset elinkeinot eivät enää anna totuttua elantoa.

– Taistelen poikieni tulevaisuuden puolesta. Pojat istuvat kotona, heille ei ole mitään tekemistä täällä teepuodissa. He opiskelivat ankarasti saadakseen kunnon elämän, mutta nyt heidän elämänsä kuluu tv:n katseluun, kertoo Ramcharan Dekhara, joka on myynyt maansa maksaakseen tyttärensä myötäjäiset ja pitää nyt pientä teekuppilaa.

Ei kommenttia pääministeriltä – ainakaan suoraan

Jatien kapina on hyvin kiusallinen pääministeri Nadernda Modille, joka sai toissa vuoden vaaleissa suurvoiton lupaamalla äänestäjilleen valoisaa tulevaisuutta. Valtaosa jateistakin äänesti häntä. Nyt protestoijat vaativat Modilta kirjallista sitoumusta uusien työpaikkojen luomisesta jat-yhteisöihin.

Haryanalla on usein ollut jat-pääministeri. Osavaltion nykyinen pääministeri Manohar Lal Khattar ei sitä ole. Tarkkailijoiden mukaan niin hän kuin muut hallitsevan kansanpuolueen BJP:n johdossa eivät ole tajunneet ajoissa yleisen mielialan kiristymistä.

Modi ei ole kommentoinut protestointia, mutta hän sanoi sunnuntaina, että salaliittolaiset yrittävät kaataa hänen hallituksensa. Hän ei täsmentänyt, keitä salaliittolaiset hänen mielestään ovat.