Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto vaati yli 30 hengen leikkaustiimin – ulkonäkö ei siirry kasvojen myötä

HUS:ssa tehty kasvojensiirto on järjestyksessään 35. koko maailmassa. Operaatiota valmisteltiin viisi vuotta.

Havainnekuvia HUS:ssa tehdystä kasvojen siirteestä ennen ja jälkeen leikkauksen. Kuva ei esitä potilasta, vaan on piirtäjän näkemys asiasta. Kuva: HUS / Heidi Kuivaniemi-Smith, Lydia Carline

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä toteutettiin alkuvuodesta Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojen kudosten siirto. HUS:ssa tehty siirto on järjestyksessään 35. koko maailmassa. Ensimmäinen kasvojen kudosten siirto tehtiin vuonna 2005 Ranskassa.

HUS:n Töölön sairaalassa alkuvuodesta tehty kasvojen kudosten siirto kesti kaikkiaan 21 tuntia. Eri leikkauskohtia oli 84.

– Toimenpiteeseen osallistui yhteensä 11 kirurgia ja noin 20 hoitajaa ja sitä valmisteltiin viiden vuoden ajan, kertoo operaatiota johtanut, kasvon kudosten siirtoryhmän vastuulääkäri Patrik Lassus HUS:sta.

Kasvon kudosten siirto on erittäin laaja ja vaativa kirurginen toimenpide, johon päädytään viimeisenä keinoja, kun potilaan kasvot ovat niin pahoin tuhoutuneet, ettei ole enää käytettävissä muita menetelmiä. Syynä voivat olla esimerkiksi palo- tai ampumavammat.

– Tälle potilaalle oli tehty entuudestaan noin 30 leikkausta ennen tätä toimenpidettä, Lassus sanoo.

Ulkonäköä ei siirretty

Leikkauksessa siirretään aivokuolleen luovuttajan kasvojen kudoksia korvaamaan hoitoa odottavan potilaan kasvoja.  Tässä toimenpiteessä potilaalle istutettiin suuri osa kasvoista.

– Potilaalla oli vaikea kasvojen vamma, johon liittyi leukojen, kielen, hampaiden ja nenän alueen vammoja. Istutimme ylä- ja alaleuan ja niihin liittyvät kaikki lihakset. Ja myös näiden lihasten hermot. Kasvohermo, tuntohermot ja verisuonet, luettelee Lassus.

– Me emme ole siirtäneet kenenkään toisen ulkonäköä, vaan kasvojen toimintaa. Potilas ei siis näytä yhtään luovuttajalta. Kyseessä ei ole ollut ulkonäköä vaan elämänlaatua parantava leikkaus, Lassus huomauttaa.

Potilas ei halua julkisuutta, toipuminen käynnissä

HUS:ssa kasvon kudosten siirron saanut potilas on toipunut tähän saakka suunnitellusti, mutta siirrännäisen toimivuutta ja mahdollista hyljintäreaktiota seurataan tarkoin.

– Näyttää siltä, että luutuminen lähtee käyntiin ja myös uudet hampaat ovat lähteneet luutumaan. Potilas voi syödä jo kunnon ruokaa, mutta luutuminen kestää kuukausia, huomauttaa HUS:n suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri Jyrki Törnwall.

– Potilas pystyy myös jo puhumaan. Toipuminen kestää kuitenkin noin pari vuotta. Potilaalla tulee olemaan elinikäinen lääkitys, kertoo kasvon kudosten siirtoryhmän vastuulääkäri Patrik Lassus HUS:sta.

Lassus kuitenkin muistuttaa, että potilaan hoito on edelleen kesken ja toipumiseen liittyy suuria riskejä.

– Isot vaaranpaikat ovat heti leikkauksen jälkeen. Edelleen on olemassa suuria infektio- ja hyljintäriskejä. Kasvosiirteissä hyljintäreaktioita on paljon enemmän kuin elinsiirroissa ja ne voivat tulla hyvinkin myöhään.

Kasvojensiirron kohde ei halua julkisuutta, minkä vuoksi HUS ei anna potilaasta mitään tietoja.

– Potilas haluaa pysyä poissa julkisuudessa, joten emme kerro mitään potilaaseen liittyvää, kuten ikää tai sukupuolta. Kasvot ovat vaurioituneet tapaturman seurauksena ja vammautumisesta on vuosia aikaa, Lassus sanoo.