Asiantuntija: Kuntien varautumisessa syviin kriiseihin suuria eroja

Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimista vastaava johtaja Ilkka Horelli uskoo, että muun muassa Krimin tapahtumat ja Lähi-idän tilanne ovat muuttaneet Euroopan turvallisuustilanteen pysyvästi. Suomen tilanne on hänen mielestään kuitenkin vakaa.

A-teema
Grafiikka, jossa ihmisen siluetti kaupungin siluetin yllä.
Yle uutisgrafiikka / Kalle Mäkelä

Kuntien pitäisi huomioida Euroopan turvallisuustilanteen muutokset omissa valmiussuunnitelmissaan.

Kunnat ovat heränneet pohtimaan aikaisempaa enemmän myös näitä syvimpiä kriisejä.

Ilkka Horelli

Lounais-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimista vastaava johtaja Ilkka Horelli sanoo, että kuntien pitäisi varautua esimerkiksi hybridisodan uhkaan ja poikkeusoloihin.

Hybridisodassa vihollinen pyrkii saavuttamaan sotilaalliset tavoitteet ensisijaisesti poliittis-sotilaallisen painostuksen, ei suoran väkivallan avulla.

Horellin mielestä muun muassa Krimin tapahtumat ja Lähi-idän tilanne ovat muuttaneet Euroopan turvallisuustilanteen pysyvästi. Pelastusjohtaja uskoo, että Varsinais-Suomen kunnat ovat heränneet Euroopan nykytilaan. Kuntien välillä on kuitenkin suuria eroja.

– Kunnan pitää omilla valmiussuunnitelmillaan varautua niin, että myös poikkeusoloissa palvelut pystytään tuottamaan mahdollisimman hyvin. Kunnat ovat heränneet pohtimaan aikaisempaa enemmän myös näitä syvimpiä kriisejä, Horelli sanoo.

Hybridisodankäynti noussut puheenaiheeksi

Viime syksynä Varsinais-Suomessa järjestettiin koko maakunnan laajuinen harjoitus kyberuhkatilanteen varalta.

– Harjoituksen pohjalta on tuntuma, että maakunnassa on tietyt asiat järjestetty hyvin Tällaisissa harjoituksissa löytyvät myös ne mahdolliset ongelmakohdat, Ilkka Horelli toteaa.

Horellin mielestä hybridisodankäynti on noussut puheenaiheeksi osin siksi, että se on suurelle yleisölle uusi tapa käydä sotaa. Suomen tilanteesta hän ei ole huolissaan.

– Olemme eläneet kylmän sodan jälkeen poliittisesti aika rauhallisessa tilanteessa Euroopassa. Tällä hetkellä Suomessa ei ole sellaisia uhkamalleja. Olisin ihan luottavaisin mielin.