Lääkitys kohdilleen Itä-Savon vanhuksilta

Vanhusten lääkityksen uudelleenarvioinnista on paljon hyötyä. Itä-Savossa ollaan lääkearvioinnin moniammatillisessa yhteistyössä pidemmällä kuin muualla maassa. Farmaseutti on osana tiimiä sekä kotisairaanhoidossa että Savonlinnan sairaalan akuuttiosastolla.

terveys
Lääkehuone Savonlinnan keskussairaalassa
Tanja Perkkiö / Yle

Ikääntyneet käyttävät usein liikaa tai vääränlaisia lääkkeitä. Savonlinnassa pyritään vähentämään vanhusten lääkkeiden käyttöä ja käynnissä on monitahoinen tutkimushanke, joka tekee valtakunnallisesti uraauurtavaa työtä.

Itä-Savon sairaanhoitopiirissä lääkehoitoa käydään läpi moniammatillisella yhteistyöllä, jossa ovat mukana lääkäreiden ja hoitajien lisäksi farmaseutit.

Vanhusten toimintakyky voi parantua, kun lääkityksestä tehdään kokonaisarvio, kertoo ylilääkäri Kati Auvinen. Auvisen johtamalla Savonlinnan keskussairaalan akuuttiosastolla käytetään ILMA-mallia eli ikäkkäiden lääkehoidon moniammatillista arviointia.

Liikalääkitys on haitallista varsinkin munuaisten toiminnalle, kertoo tutkimusta tekevä proviisori Johanna Räisänen.

– Lääkevasteet muuttuvat iän myötä. Kun annokset sovitetaan, niin lääkitys on turvallisempaa. Sairastuvuus kuitenkin lisääntyy iän myötä, joten haitat kasvavat, koska kuitenkin lääkkeiotä tarvitaan enemmän, kertoo proviisori Johanna Räisänen.

Lääketietoa ei ole saatavilla

Lääketietopitäisi Suomessa saada yhdestä paikasta, nyt näin ei ole. Siksi lääkemääräyksissä voi olla päällekkäisyyksiä.

Välttämättä ei edes tavoitella maksimaalista elinikää, vaan laatua elämiseen. Olo kohenee usein, kun lääkitys paranee.

Ylilääkäri Kati Auvisen mukaan vanhusten lääkityksessä pyritään sellaiseen kokonaisuuteen, että elämänlaatu ja toimintakyky pysyvät hyvänä. Niiden kautta voidaan saavuttaa merkittäviä taloudellisia säästöjä mm. sairaalahoidossa ja suorissa lääkekustannuksissa. Lääkityksen pitäisi olla juuri oikea suhteessa ikään ja toimintakykyyn.

– Välttämättä ei edes tavoitella maksimaalista elinikää, vaan laatua elämiseen. Olo kohenee usein, kun lääkitys paranee. Usein lääkitys vähenee, koska esimerkiksi verenpainelääkkeet voivat olla vuosikymmenten takaa ja laskea vanhuksen verenpainetta liikaa.

Vanhuspotilaat hyväksyvät lääkityksen korjaamisen, vaikka esimerkiksi unilääkkeiden vähentäminen on herkkä asia. Rahansäästölläkin on monelle suuri merkitys, kertoo ylilääkäri Auvinen.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman tutkimuksen pääkenttää, mukana ovat myös Forssan hyvinvointikuntayhtymä, Lahden kaupunki, Selänteen peruspalvelukuntayhtymä ja Juvan kunta. Tutlkimuksen organisoi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja tieteellisestä toteutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopisto.