1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Solmu ja penkkiportaat tarjolla Mikkelin asuntomessualueen taideteoksiksi

Mikkelin asuntomessualueelle tulevat taideteokset on valittu. Palkintolautakunta valitsi yhdentoista teoksen joukosta toteutettaviksi Jan-Erik Anderssonin "Gordilainen solmu" ja Kaarina Kaikkosen "Vasten auringon siltaa" -teokset.

Jan-Erik Andersson "Gordilainen solmu" Kuva: Timo Ikonen / Yle

Mikkelin asuntomessualueelle toteutettavaan taidehankintaan pyydettiin ehdotuksia kymmeneltä taiteilijalta. Lopulta kilpaan osallistui yhdeksän henkilöä ja ehdotuksia Mikkeliin tuli 11 kappaletta. Kuusihenkinen palkintoraati kelpuutti toteutukseen kaksi, Jan-Erik Anderssonin "Gordilainen solmu" ja Kaarina Kaikkosen "Vasten auringon siltaa" -teokset.

– Taso oli korkea. Näitä oli ilo käydä läpi ja hienoa, että mukana oli käsitteellisempiäkin teoksia eikä vain monumenttimaisia, palkintolautakuntaan kuulunut kuvataiteilija Kalle Hamm sanoo.

Sekä Anderssonin että Kaikkosen teoksiin pystyy "osallistumaan". Kaikkosen kiviportaita voi kävellä ja penkkeihin istahtaa. Anderssonin teoksen tolppien juuressa on kivipaadet, joilla voi istua ja teoksesta voi tulla alueen kokoontumispaikka.

– Toiminnallisuus oli yksi keskeisiä arviointikriteerejä. Samalla teoksen pitää sulautua alueen tulevien asukkaiden arkeen ja arkikäyttöön, Hamm sanoo.

Prosenttitaidetta

Mikkelin asuntomessualueen taiteeseen on haettu avustusta Taiteen edistämiskeskuksen "Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen" -rahoista. Vuodelle 2015 avustusta tuli 25 000 euroa, tälle vuodelle haetaan 30 000 euroa ja vuodelle 2017 50 000 euroa. Mikkelin kaupunki on sitoutunut laittamaan valtionavustusta vastaavan summan vuosittain, näin kokonaisbudjetti on 210 000 euroa.

Palkintolautakuntaan kuulunut kuvataiteilija Kalle Hamm esittelee voittoteoksia. Kuva: Timo Ikonen / Yle

– Ehdotusten tekijöiltä odotettiin jonkinlaista realismia budjeteissa, palkintoraadissa istunut arkkitehti Kirsti Kovanen sanoo.

– Esimerkiksi Jan-Erik Andersson on esittänyt kaksi erilaista vaihtoehtoa jalustakiville. Siellä on "köyhän miehen versio" ja vähän kalliimpi versio.

Seuraavaksi alkaa tekninen hiominen ja sijoituspaikkojen pohdinta. Teosten pitäisi olla valmiina messujen avautuessa kesällä vuonna 2017.

– Molemmat teokset sopii alueelle oikein hyvin. Jan-Erik Anderssonin teoksessa taiteilija jättää sijoituspaikan erikseen sovittavaksi. Sen voi toteuttaa melkein mihin tahansa. Kaarina Kaikkosen teoksessa paikka on tarkemmin määritelty rinteeseen, mutta teos sulautuu hienosti maisemaan, palkintolautakuntaan kuulunut kuvataiteilija Kalle Hamm toteaa.