1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Puu lämmittää Lappia yhä enemmän ja tehokkaammin

Energiayhtiö Napapiirin Energia ja Vesi Oy tuottaa nykyisin yli puolet energiastaan puulla. NEVE on voinut vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä myös siksi, että Rovaniemellä Suosiolan voimalan hyötysuhde on saatu nousemaan yli 90 prosenttiin hukkalämmön talteenottojärjestelmällä.

Suosiolan vanhat piiput ennen savukaasupuhdistimien asentamista Kuva: Sirpa Hanhivaara / Yle

Energiayhtiö Napapiirin Energia ja Vesi Oy käyttää Rovaniemellä Suosiolan voimalaitoksessa polttoaineena enimmäkseen puuhaketta ja -pellettiä. Viime vuonna puuperäisistä polttoaineista tuli lähes 58 prosenttia Suosiolan tuottamasta energiasta.

Aiemmin paljon öljyä ja kivihiiltä käyttänyt energiayhtiö käyttää nyt vain prosentin verran fossiilisia polttoaineita, ja turpeenkin osuus on laskenut reiluun 40 prosenttiin. Puun käytön lisääminen on kuitenkin vaatinut paljon töitä, sanoo toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

– Ei riitä, että kehitetään pelkästään energiantuotantokapasitettia, tämä on edellyttänyt myös koko metsäenergian hankintaketjun kehittämistä, että päästään tämmösiin puumääriin. Meillä meni yli 180 000 kiintokuutiometriä puuta viime vuonna, eikä se itsekseen sieltä metsästä tule. Monella osa-alueella tässä hankintaketjussa on tehty paljon töitä.

NEVEn osalta fossiilisia polttoaineita on voitu vähentää mys sen ansiosta, että uusi savukaasupesuri tuottaa lämpöenergiaa savukaasujen hukkalämmöstä. Suosiolan voimalan hyötysuhde on nyt yli 90 prosenttia, kun ennen pesurin hankintaa se oli paahimmillaan alle 80 prosentissa.

– Rovaniemen kaukolämpöverkkoon tuotetusta kaukolämmöstä 16 prosenttia on otettu talteen hukkalämmöstä, ja aikaisemmin tämä kaikki meni taivaalle vesihöyryn muodossa. Tämä on siinä prosessihyötysuhteen paranemisen taustalla.