Hyppää sisältöön

Kännykkäkaupunki yrittää paluuta juurille – saako Salo uuden valmistajan Nokian tilalle?

Nokian ja Microsoftin karistettua Salon pölyt jaloistaan jäljelle jää työttömien armeija, mutta kaupunkiin jää edelleen myös runsaasti kännykkäpuolen osaamista. Huhut kiihtyvät, että osaajille on taas pian käyttöä.

Kuva: Yle

Rohkeimpien veikkauksien mukaan Salo saa uuden laitevalmistajan aivan lähipäivinä. Tiedotustilaisuutta povataan tälle tai viimeistään ensi viikolle.

Kyseessä ei ole välttämättä kännykkävalmistaja, vaan tuote voi olla esimerkiksi tabletti tai jokin päätelaitteiden osakokonaisuus. 

Töitä olisi luvassa jopa parille sadalle työntekijälle. Ensimmäiset työsopimuksetkin olisi joidenkin tietojen mukaan jo allekirjoitettu. Yle ei saanut maanantaina vahvistusta väitteille.

Spekulaatioiden mukaan uusi yritys tulisi Saloon nimenomaan Aasiasta. Suomessa mobiilipuolen tuotekehitystä ja tutkimusta harjoittavat jo Samsung, LG ja Huawei. 

LG-One Finlandin asiakkuuspäällikkö Michael Jääskeläinen vastaa lyhyesti kyselyihin: ”LG ei kommentoi huhuja tai spekulaatioita.”

Salossa on kaikki valmista tuotannolle

Joka tapauksessa Nokian ja Microsoftin Salon Campuksella on yhä täydelliset tilat nykyaikaista elektroniikkatuotantoa varten. Tuotanto-, laboratorio- ja toimistotilat voitaisiin ottaa välittömästi käyttöön. Laitekantaakin on jäljellä.

– Pidän täysin mahdollisena ja jopa todennäköisenä, että Salossa aloitetaan lähiaikoina ainakin jonkinlaista koetuotantoa, Salon toimintaa tunteva entinen nokialainen kertoo.

Hi-tech osaajien yhdistys Smartsalo ja Salon kaupunki tekevät jatkuvasti töitä, jotta tehdasalueelle saataisiin uutta tuotantoa. Tutkimus- ja tuotekehitys on Smartsalon keskeinen osaamisalue.

Salosta joutui pois tuhat työntekijää

Microsoft osti Nokian kännykkäliiketoiminnan muutama vuosi sitten. Viime kesänä yhtiö ilmoitti tekevänsä rajuja muutoksia puhelinliiketoimintansa strategiaan.

Samalla Microsoft ilmoitti vähentävänsä puhelinbisneksestä maailmanlaajuisesti lähes 8 000 ihmistä. Yhtiö kertoi lopettavansa Salon toimipisteen toiminnan.

Alasajo on vielä kesken. Suurin osa Salosta siirtyvistä toiminnoista ja työntekijöistä on jo siirtynyt Espoon ja Tampereen yksikköihin.

Suomessa vähennettäväksi ilmoitettiin enintään 2 300 työntekijää. Heistä noin tuhat työskenteli Salossa.   

Microsoftilla oli viime kesänä Suomessa noin 3 500 työntekijää. Eli yhtiön työntekijämäärä saattaa painua noin 1 200 ihmiseen. Toiminnot keskittyvät Espooseen ja Tampereelle. 

Salon yksikön lopettamispäätöksen yhteydessä Microsoft kertoi tukevansa työnsä menettäviä ihmisiä Suomessa heitä varten perustetulla Polku-tukiohjelmalla. Polku tukee ja auttaa ihmisiä työllistymään uudelleen sekä tukee yritysten syntymistä Suomessa.