yle.fi-etusivu

Tampereen ratikkakilpailutus uusiksi – vaunuista halutaan pidempiä

Tampereen raitiovaunujen hankintamenettely uusitaan. Tampere haluaa vaunuista mm. aiemmin ajateltua pidempiä. Tämä voi aiheuttaa muutoksia aikaisempiin valintaperusteisiin, joten Tampere katsoo varmemmaksi uusia koko tarjouskilpailun.

Kotimaa
Havainnekuva, jossa raitiovaunu talvisella Keskustorilla.
Tampereen kaupunki / IDIS Design Oy

Tampereelle suunnitellun raitiotien vaunujen hankinta keskeytetään. Uusi hankintamenettely käynnistetään mahdollisimman pian. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina.

Tarjousasiakirjoihin on viimeisessä vaiheessa tehty tarkennuksia ja muutoksia. Muutokset johtuivat tarjoajien kanssa käydyissä neuvotteluissa esiin tulleista kysymyksistä sekä tilaajan täsmentyneistä tarpeista.

Yksi muutoksista koski vaunujen pituutta. Raitiovaunun pituuden lisääminen on teknisesti mahdollista, mutta se voi olla ristiriidassa tarjouskilpailun tähänastisten vertailuperusteiden kanssa.

Uusintakierros ei välttämättä hidasta koko hanketta

Uusi tarjouskilpailu raitiovaunujen ja niiden kunnossapitopalvelun hankkimiseksi käynnistetään mahdollisimman pian, jotta koko raitiotiehankkeen suunnitellussa päätöksentekoaikataulussa voidaan pysyä. Valtuuston on syksyllä määrä tehdä lopullinen päätös siitä, rakennetaanko Tampereelle raitiotie vai ei.

Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita arvioi, että kilpailutuksen uusinta voi vaatia 5–6 kuukautta lisäaikaa. Aikatauluun pituuteen nähden tämä ei välttämättä ole suuri ongelma. Jos raitiotie ensi lokakuussa päätetään toteuttaa, vaunut tarvittaisiin vuoden 2020 paikkeilla.

Elokuussa uutisoitiin raitiovaunujen kilpailutuksen etenemisestä kolmanteen vaiheeseen. Raitiotien vaunutoimittajaksi oli ehdolla kolme yhtiötä, suomalainen Transtech sekä espanjalaiset yritykset Vossloh ja CAF.