Soldiers of Odin -katupartio sai Norjassa luvan vain jakaa kahvia ja leivonnaisia

Suomesta Norjaan levinnyttä maahanmuuttajavastaista katupartiointia johtavan Ronny Alten mukaan suuri osa rikollisuudesta johtuu rajojen avaamisesta.

Norjassa Drammenissa poliisi tarkisti Soldiers of Odin -ryhmän jäsenten henkilöllisyyden sunnuntain vastaisena yönä. Kuva: Heiko Junge / EPA

Kymmenet norjalaiset osallistuivat viikonloppuna suomalaisen mallin mukaan perustettuun "Odinin sotilaiden" katupartiointiin Stavangerissa, Drammenissa ja Kristiansandissa, ryhmästä kerrotaan. Partiointia on ollut jo aiemmin muualla Norjassa.

– Haluamme eroon rikollisuudesta, johon poliisi ei nykyään kykene puuttumaan. Huumeita myydään, tyttöjä kopeloidaan, väkivaltaa harjoitetaan, ryhmän johtaja Ronny Alte perustelee toimintaa uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Alte on aiemmin kuulunut useisiin islamilaisia maahanmuuttajia vastustaviin ryhmittymiin. Hänen mukaansa Soldier of Odin -ryhmässä on jäseniä poliittisen kentän kaikilta puolilta ja ryhmän tarkoitus on auttaa kaikkia.

– Suuri osa rikollisuudesta kuitenkin johtuu laittomasta maahanmuutosta Norjaan Euroopan avattua rajansa, Alte sanoo.

"Poliisin työt kuuluvat vain poliisille"

Norjan poliisi suhtautuu Soldiers of Odiniin ja muihin sen kaltaisiin ryhmiin epäileväisesti.

– Epäilyksiä lisäävät sodanjumalan Odinin nimen käyttö ja muut symbolit sekä se, että osalla jäsenistä on rikollisia yhteyksiä. Millään ryhmittymällä ei ole oikeutta toimia kansalaisten puolustuksen nimissä. Poliisien työt kuuluvat vain poliiseille, sanoo poliisin edustaja Atle Roll-Matthiesen AFP:lle.

Drammenin poliisi tarkasti lauantaina katupartion jäsenten henkilöllisyyden ja varmisti, ettei heillä ollut aseita. Kristiansandissa heille annettiin lupa vain jakaa kahvia ja leivonnaisia.

Poliisilta myös suopeutta

Finnmarkin poliisipiirin johtajan Morten Daaen äskettäinen kannanotto poikkesi yleisestä linjasta: hänen mukaansa "Odinin sotilaiden" tulossa Altaan on positiivisia puolia.

Daaen sanoi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) viime viikolla, että paljon siitä, mitä partioijat kertovat aikovansa tehdä, on poliisin kannalta ongelmatonta.