Hyppää sisältöön

Yhteishaku alkaa – näillä aloilla eniten aloituspaikkoja

Yhteishaku nuorten ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen alkaa tiistaina. Koulutukseen voi hakea 23.2.–15.3. välisenä aikana. Koko maassa on tarjolla noin 82 900 aloituspaikkaa.

Koko maassa on tarjolla kaikkiaan 82 900 aloituspaikkaa, joista noin 45 400 ammatillisessa koulutuksessa ja noin 37 500 lukiokoulutuksessa. Kuva: Yle

Yhteishaku nuorten ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen alkaa tiistaina. Koulutukseen voi hakea 23.2.–15.3. välisenä aikana. Eniten aloituspaikkoja on sosiaali- ja terveysalalla, liiketalouden ja kaupan alalla sekä arkkitehtuurin ja rakentamisen alalla.

Koko maassa on tarjolla noin 82 900 aloituspaikkaa. Yhteishaku on suunnattu perusopetuksen päättäville ja ilman tutkintoja oleville hakijoille.

Stadin ammattiopiston toimialarehtori Marko Aaltonen kertoo, että heillä riittää opiskelupaikkoja todennäköisesti kaikille hakijoille.

– Viime vuonna saimme kyllä kaikille halukkaille opiskelupaikan järjestettyä. Tietysti on tutkintoja, joita kaikki hakijat eivät pääse opiskelemaan, Aaltonen sanoo.

Näitä ovat esimerkiksi ammattiopiston suoituimpiin hakupaikkoihin kuuluvat audiovisuaalinen viestintä, kosmetologi- ja hammaslaboranttiopinnot.

– Hakijoita näihin on neljästä kuuteen per paikka.

Myöhemminkin ehtii

Helpoiten Stadin ammattiopistossa pääsee opiskelemaan mm. painoviestintää, hotelli- ja ravintola- sekä autoalaa.

Mikäli yhteishaussa myöhästyy, ei peli ole ammattiopiston osalta menetetty. Yhteishaun jälkeen alkaa lisähaku, jolloin voi hakea niihin paikkoihin uudestaan, jotka ovat yhteishaussa jääneet täyttämättä.

– Meillä on myös jatkuva erillishaku, jossa voi hakea ympäri vuoden niihin tutkintoihin, joissa on paikkoja vapaana, Aaltonen muistuttaa.