yle.fi-etusivu

Merkelin edustaja turvapaikanhakijoiden pelottelusta: "Häpeällistä pelkuruutta"

Hyökkäys tapahtui itäisessä Saksassa. Liittopäivien entinen puhemies arvioi, että se on historiansa vuoksi muuta Saksaa alttiimpi vihalle ja väkivallalle turvapaikanhakijoita vastaan.

Ulkomaat
Kaksi mielenosoittajaa pimeässä illassa. Toinen pitelee koholla tervetuloa-kylttiä.
Hyökkäys turvapaikanhakijoiden bussia vastaan aiheutti Claußnitzissa myös vastareaktion. Mielenosoittaja toivottaa kyltissään tulokkaat tervetulleiksi.Hendrik Schmidt / EPA

Saksan liittokanslerin ja hallituksen edustaja on tuominnut turvapaikanhakijoiden bussia vastaan tehdyn hyökkäyksen pelkurien kylmäsydämisenä toimintana, josta voi tuntea vain syvää häpeää.

Saksin osavaltiossa Claußnitzissa torstain vastaisena yönä noin sata ihmistä yritti metelöiden pysäyttää bussin, jossa oli noin 20 turvapaikanhakijaa matkalla vastaanottokeskukseen.

Hyökkäyksestä kuvatulla videolla (siirryt toiseen palveluun) jotkut kauhistuneet turvapaikanhakijat itkevät. Bussissa on myös lapsia. Laajalti sosiaalisessa mediassa levitetty video on vihastuttanut monia.

"Berliinin ohjeet eivät riitä"

– Haluan sanoa liittokanslerin ja koko hallituksen puolesta, että se, mitä Claußnitzissa tapahtui, on äärimmäisen häpeällistä. Kuinka kylmäsydäminen ja raukkamainen ihminen voi olla? kysyy liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Hän kehottaa sekä viranomaisia että kansalaisia nousemaan rasismia ja muukalaisvihaa vastaan.

– Tätä ei voida ratkaista Berliinin määräämillä säännöillä. Meidän kaikkien, koko yhteiskunnan, on otettava selvä kanta, Seibert sanoi lehdistötilaisuudessa.

Vähiten tulokkaita, eniten epäluuloa

Kellertävän rakennuksen eteen on isketty maahan kangasjuliste, johon on maalattu sana "Widerstand" eli "vastarinta".
Claußnitzin vastikään avatun vastaanottokeskuksen eteen joku pystytti kyltin, jossa julistetaan vastarintaa. Hendrik Schimidt / EPA

Saksan liittopäivien entinen puhemies Wolfgang Thierse arvioi Claußnitzin tapahtumien jälkeen, että itäisessä Saksassa ihmiset ovat alueen historian vuoksi muita alttiimpia vihalle ja väkivallalle.

Niiden rajujen muutosten vuoksi, joita siellä on tapahtunut 25 viime vuoden aikana, itäinen Saksa on ymmärrettävästi vähemmän vakaa demokratialtaan ja moraaliselta vakaumukseltaan, sanoo sosiaalidemokraatteja edustava Thierse Funke-mediatalon julkaisuille (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa.

Hänen mielestään on toki eriskummallista, että muukalaisviha on suurinta siinä osassa Saksaa, jossa on vähiten ulkomaalaisia. Samalla hän kuitenkin varoittaa, että kansa on jakautunutta muuallakin ja vihan ja väkivallan uhka on olemassa myös siellä.

Vastaanottokeskuksen tulipalo sai iloitsemaan

Hän myös pahoittelee sitä, että muukalaisvihamieliset ovat omineet Saksan yhdistymisen alla käyttöön tulleen "Me olemme kansa" -huudon. Sitä huudeltiin myös Claußnitzissa.

Yhtenä esimerkkinä muista äskettäisistä vihan ilmauksista saksalaislehdet mainitsevat Bautzenissa Saksin osavaltiossa sunnuntaina poltetun entisen hotellin, josta oli määrä tehdä ensi kuussa vastaanottokeskus.

Poliisin mukaan paloa kerääntyi katsomaan väkijoukko, joka ilmaisi peittelemätöntä iloa ja esitti pilkallisia kantoja pakolaisista.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset