Konkarikitaristi Jukka Syrenius: "Hernekeittoa voi lämmittää, avioliittoa tai musiikkia ei"

Suomalaiseen progressiiviseen rockiin lähtemättömän jälkensä jättäneen Elonkorjuu -bändin perustaja Jukka Syrenius juhlistaa 50-vuotista uraansa. Kitaristi suhtautuu nihkeästi vanhojen hittien soittamiseen. Hänen mielestään musiikin pitää aina olla tuoretta.

musiikki
Kuvassa istuu mies nimeltä Jukka Syrenius
Yle

Vaikka legendaarinen kitaristi Jukka Syrenius on tyyliltään suoraviiivainen, hipoo hänen näkemyksensä musiikin tekemisestä mystiikkaa.

– Me muusikot olemme vain lähettimiä. Musiikki on olemassa ilman meitäkin. Me vain kuulemme asioita ja välitämme sen soitollamme kuuntelijoille.

Syrenius aloitti uransa 14-vuotiaana Blue & Black Friars Organization -yhtyeessä. Siitä on kulunut nyt puolivuosisataa.

– Siihen on mahtunut paljon kilometrejä ja soittoa. Juuri naureskeltiin keikalla, että 50 vuotta on näitä piuhoja kerätty ja käteen ei ole jäänyt muuta kuin pari avioeroa ja älyttömästi velkaa.

Musiikin pitää olla tuoretta

Jukka Syrenius on tullut tunnetuksi vuonna 1969 perustetusta Elonkorjuu -yhtyeestä ja myöhemmin Jukka Syrenius Bandista.

Juuri naureskeltiin keikalla, että 50 vuotta on näitä piuhoja kerätty ja käteen ei ole jäänyt muuta kuin pari avioeroa ja älyttömästi velkaa

Jukka Syrenius

Elonkorjuuta voidaan pitää yhtenä suurista nimistä 1970-luvun suomalaisessa progressiivisen rockin aallossa. Syrenius kommentoi yhtyeen merkitystä omaan tyyliinsä.

– Jotkut sitä tuntuvat arvostavan. Ja kyllä mäkin oon siitä ylpeä, miksen olisi.

Muusikko pitää kiinni omasta tyylistään myös keikoilla. Syreniuksen mielestä vanhojen kappaleiden esittäminen on turhaa, vaikka yleisö haluaisikin niitä kuulla.

– Ne vanhat biisit on jo aikoinaan ilmaistu. Miksi niitä pitäisi edelleen soittaa? Hernekeittoa voi lämmittää, mutta musiikkia tai vanhaa avioliittoa ei.

Juhlakonsertti Kehräämöllä

Konkarimuusikko kokoaa joukkonsa lavalla torstaina Porin Kehräämöllä. Jukka Syreniuksen 50-vuotista taivalta juhlistaa hänen kanssaan Ape Anttila, Kepa Kettunen ja Pekka Tyni.

– Kepa Kettunen on ehkäpä paras rumpali, jonka kanssa olen koskaan soittanut. Tapasimme aikoinaan ensi kertaa lavalla ja aloimme vain soittaa, vaikka emme olleet koskaan yhdessä harjoitelleet.