Britannia saa uuden suuren sanomalehden – ei lainkaan digipainosta

The New Day on ensimmäinen uusi suuri brittilehti 30 vuoteen. Sen kustantaja ei usko paperisten ja digitaalisten lehtien käyvän sotaa, jonka vain toinen leiri voi voittaa.

kulttuuri
Brittilehtiä tiskillä.
Brittilehtiä tiskillä. Kahdessa vuodessa yli miljoona ihmistä on lopettanut paperisten sanomalehtien ostamisen. Andy Rain /EPA

Lähes samaan aikaan, kun Britannian lehtihyllyistä poistuu yksi nimekäs sanomalehti, tilalle tulee uusi. The Independent -lehden viimeinen paperipainos ilmestyy maaliskuun lopussa. Kuukautta aiemmin, ensi viikolla, alkaa ilmestyä toisen lehtitalon uusi lehti.

Trinity Mirror -lehtitalo, joka julkaisee Daily Mirror ja Sunday Mirror -lehtiä, perustaa niiden rinnalle The New Day -lehden.

Kustantamon mukaan se on linjaltaan optimistinen ja poliittisesti neutraali. Pääkirjoituksia siinä ei ole lainkaan, kertoo tulokkaan päätoimittaja Alison Phillips Britannian yleisradioyhtiön BBC (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa.

Hän kuvailee The New Dayta lehdeksi niille lukijoille, joilla on vain puoli tuntia aikaa perehtyä maailman menoon. Maanantaista perjantaihin ilmestyvään lehteen tulee 40 sivua.

"Oikeanlainen tuote löytää ostajansa"

The Independet jatkaa ilmestymistä digitaalisena. The New Daysta sen sijaan ei digipainosta tehdä lainkaan, vaikka sosiaalisessa mediassa toki läsnä ollaankin, kustantamosta kerrotaan.

Trinity Mirrorin pääjohtajan Simon Foxin mukaan paperiset sanomalehdet eivät todellakaan tee kuolemaa, vaikka hän myöntääkin ostajien määrän pudonneen. Daily Mirrorin lukijakunnasta katosi viime vuonna 12 prosenttia. Tammikuussa levikki oli hieman yli 800 000 kappaletta.

– Yli miljoona ihmistä on kahden viime vuoden aikana lakannut ostamasta sanomalehtiä, mutta uskomme, että suuri osa on houkuteltavissa takaisin, jos tuote on oikea, Fox sanoo.

Hänen mukaansa paperilehtien ja digitaalipainosten välillä ei ole sotaa, jonka vain toinen voi voittaa. Paperilehdet pystyvät elämään digitaaliaikana, jos ne on suunniteltu tarjoamaan jotakin erilaista, Fox sanoo Trinity Mirrorin verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset