K18-ikäraja rauhoitti huoltoaseman illat Vaasassa

Vaasan Kivihaassa kaksi vuotta toiminut ABC-huoltoasema on kamppaillut jo pidempään alaikäisten nuorten häiriköinnin kanssa. Kun puhe ei tepsinyt, otettiin käyttöön 18-vuoden ikäraja ilta-aikaan. Ensimmäinen viikko vaikuttaa liikennemyymäläpäällikön mukaan lupaavalta, vaikka vielä onkin liian aikaista arvioida, rauhoittuuko meno lopullisesti.

huoltamot
Vaasan Kivihaan ABC otti käyttöön kovemmat otteet jatkuvien järjestyshäiriöiden hillitsemiseksi.
Vaasan Kivihaan ABC otti käyttöön kovemmat otteet jatkuvien järjestyshäiriöiden hillitsemiseksi.Antti Haavisto/Yle

Vaasan Kivihaan ABC-liikennemyymälä on ollut alusta asti suosittu nuorison kohtaamispaikka ja paikalle tullaan tapaamaan muita kaukaakin. Kun väkeä on paljon, aiheutuu välillä myös häiriöitä. Nyt jatkuville järjestyshäiriöille haluttiin laittaa stoppi laittamalla paikalle ikäraja ilta-aikaan.

Viime viikon maanantaista asti käytössä on ollut 18-vuoden ikäraja kello 18 ja 24 välillä. Kivihaan ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Antti Kaukonen on tyytyväinen jo ensimmäisenkin viikon tuloksiin.

– Jo nyt tämä ensimmäinen viikko on ollut selkeästi rauhallisempi ilta-aikaan ja sen ovat huomanneet sekä henkilökuntamme että asiakkaatkin. Itse nuoret eivät toki ole rajoituksesta hyvillään, mutta monet heistä tuntuvat sen myös ymmärtävän. Emme laita rajoitusta huviksemme, vaan tätä päätöstä kypsyteltiin pitkään, mutta kun muut keinot eivät tepsineet, oli tämä kokeilu nyt pakko ottaa täällä käyttöön, sanoo Antti Kaukonen.

Häiriöitä allkoi Kaukosen mukaan esiintyä sekä sisällä että ulkona ja ne vaikuttivat muiden asiakkaiden viihtyvyyteen ja myös henkilökunnan työntekoon. Myös joitain ilkivaltatapauksiakin ehti esiintyä.

Ikärajoitusta pidetään voimassa viikon jokaisena päivänä, sillä nuoret viihtyvät ABC:llä ja sen kulmilla tasaisesti pitkin viikkoa. Esimerkiksi Pietarsaaressa vastaava käytäntö oli voimassa vain viikonloppuisin. Myös Vaasassa viikonloput ovat pääsääntöisesti ruuhkaisempia kuin päivät viikolla. Kun ikäraja on voimassa iltakuuden ja kahdentoista välillä, jää nuorille toki edelleen mahdollisuus tulla paikalle koulun jälkeen ennen kuutta ja näin on käynytkin.

– Kyllä nuoria edelleen käy ja näkyy ennen tuota iltakuutta ja hyvä niin, sillä emme haluakaan heiltä täysin täällä oloa sulkea pois. Kyse on vain tästä kuuden tunnin ilta-ajasta jolloin ongelmia on ollut, Antti Kaukonen sanoo.

Siirtyykö ongelma toiselle lähimmälle huolto-asemalle?

Ikärajan käyttöönoton myötä osa nuorista arveli siirtyvänsä kokoontumaan seuraavalle lähimmälle huoltoasemalle. Sellainen on vain parin kilometrin päässä oleva "amisneste" eli Vaasan Sairaskodinkadulla sijaitseva Neste-huoltoasema. Voisiko käydä niin, että järjestyshäiriöt siirtyvät sitten sinne, kun Nesteen asema on vielä ABC:tä pienempikin?

– Toki tätäkin ollaan mietitty, mutta mehän emme sitä tarkkaan osaa ennustaa emmekä voi nuoria ohjailla tai ohjeistaa. Mutta kyllähän siinä niin voi käydä että nuoret etsivät ja löytävät sitten uusia paikkoja, Antti Kaukonen myöntää.

Sairaskodinkadun Nesteeltä kerrotaan, että nuoret ovat todellakin vaihtaneet sen iltapaikakseen. Kauppias Tuomas Hyytinen sanoo silti, ettei järjestyshäiriöitä ole ainakaan vielä esiintynyt ja yhteinen sävel nuorison kanssa tuntuu löytyneen.

– Monet näistä täällä käyvistä nuorista ovat entuudestaan tuttuja, sillä he ovat aiemminkin käyneet täällä päivisin viereisestä koulustaan, Ammattiopistosta. Nyt sitten he ovat täällä myös iltaisin, Hyytinen sanoo.

Kivihaan ABC:n liikennemyymäläpäällikkö Antti Kaukonen toivoo että nuoret löytäisivät tiensä ilta-aikoina myös moniin tarjolla oleviin nuorisotiloihin.

Kauanko kokeilua on sitten määrä jatkaa?

– Pietarsaaren ABC:llä, ikärajoitusta pidettiin käytössä pari kuukautta, jonka jälkeen meno rauhoittui ja rajoitus poistettiin. Vielä emme osaa sanoa, kauanko näin jatketaan, mutta toivotaan, että meillä päästäisiin samanlaiseen lopputulokseen ja että yhteiselo olisi sitten jatkossa helpompaa, Antti Kaukonen toivoo.