Erkki Liikanen yhteiskuntasopimuksesta käytävistä neuvotteluista: ”Nyt tarvitaan tekoja!”

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen vaatii toimia yhteiskuntasopimusneuvottelijoilta. Liikanen sanoi A-studiossa, että kaikkien tahojen pitäisi nyt keskittyä helpottamaan ratkaisun tekemistä.

politiikka
Erkki Liikanen
Erkki LiikanenYle

– Nyt pitää päästä pidemmälle, kommentoi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen keinoista, joilla Suomen kilpailukykyä yritetään saada paranemaan. Hän viittasi siihen, että vuonna 2013 tehtiin ratkaisu, jolla pysäytettiin kilpailukyvyn heikkeneminen. Nyt se ei enää riitä.

Liiikasen mielestä toimivassa yhteiskuntasopimuksessa pitäisi olla kolme asiaa. Ensinnäkin sopimus, että vastaisuudessa palkankorotukset mitoitetaan siihen, mitä vienti pystyy vastaamaan. Toiseksi pitäisi kyetä kuromaan umpeen sitä aukkoa, jossa jäimme jälkeen taantuman alkuvaiheessa. Kolmanneksi Liikanen haluaisi lisätä keinoja työpaikkakohtaiselle sopimiselle.

– Nyt on läpimurron aika. Sanat eivät korvaa tekoja, muistuttaa Liikanen.

EKP:n rahapolitiikka voi muuttua

Pääjohtaja Liikanen väläytti mahdollisia muutoksia Euroopan rahapolitiikkaan. Liikanen kuuluu Euroopan Keskuspankin neuvostoon, joka kokoontuu seuraavan kerran kahden viikon kuluttua arvioimaan korkotilannetta.

– Me arvioimme tilannetta ja mahdollisesti olemme valmiita tarkastelemaan uudelleen rahapoliittista asentoa. Maailmassa on lisää epävarmuutta, jos tarvitsee, niin olemme valmiita tekemään enemmän, kommentoi Liikanen kysymykseen mahdollisesta korkomuutoksesta.

Ei presidenttiehdokkuudelle

Liikanen kommentoi lopuksi mahdollista halukkuuttaan lähteä ehdokkaaksi seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka käydään vuonna 2018.

Liikasen vastaus kysymykseen, onko hän kiinnostunut presidenttiehdokkuudesta, oli napakka:

– No en ole.