Cameron puolusti kiivaasti EU-jäsenyyttä: Vain Putin haluaisi meidän eroavan EU:sta

Pääministeri David Cameron varoittaa, että EU:sta eroamisella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia työmarkkinoihin. Cameron yritti taivutella vastahakoisia puoluetovereita puolelleen parlamentissa.

Ulkomaat
David Cameron
Pääministeri David CameronGBPARL

Britannian pääministeri David Cameron varoittaa, että Brexitin nimellä tunnettu EU:sta eroaminen on hyppy tuntemattomaan. Seuraukset voivat olla arvaamattomat, esimerkiksi työttömyys voisi kasvaa.

Parlamentissa pitämässään puheessa pääministeri vannoi, että EU:n sisältä britit voivat ajaa etujaan tehokkaammin kuin unionin ulkopuolelta.

Uuden raportin avulla Cameron yritti voittaa puoluetovereitaan puolelleen. Konservatiivien kansanedustajista yli sata kannattaa EU:sta eroamista. Puolueella on alahuoneessa kaikkaan 330 edustajaa.

David Cameron vetosi myös pyyteettömyyteensä.

– Olen pääministeri, joka ei hae uudelleenvalintaa. Siksi ajan vain kansakunnan parasta.

Vain Putin Brexitin kannalla

Tiukassa sananvaihdossa parlamentissa Cameron nosti esiin Venäjän presidentin.

– Kaikista johtajista, joita olen maailmalla tavannut, ei tule mieleen yhtäkään ystävistämme, joka haluaisi meidän jättävämme EU:n – ei Australia, ei Uusi-Seelanti, ei Kanada, ei USA. Ainoa henkilö, jonka voisin kuvitella haluavan meidän eroavan EU:sta, on Vladimir Putin, totesi Cameron.

Vain yksi kansanäänestys

Ehkä nimekkäin Brexitin kannattaja, Lontoon pormestari Boris Johnston, vihjasi Daily Telegraph (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, että hänen tavoitteensa on avata uusi neuvottelukierros EU:n kanssa sen jälkeen, kun britit ovat äänestäneet jäsenyyttä vastaan.

Pääministeri Cameronin mukaan kansanäänestys järjestetään vain kerran, ja sen tulosta on kunnioitettava. Kaikki muu olisi demokratian vastaista, Cameron sanoi.

Oppositiossa olevan työväenpuolueen piirissä EU-jäsenyydellä on laaja kannatus. Myös elinkeinoelämästä on kantautunut vahvoja viestejä jäsenyyden puolesta.

Punta onkin heikentynyt roimasti markkinoiden EU-eron pelossa (siirryt toiseen palveluun). Maanantaina iltapäivällä punnan arvo dollariin nähden oli laskenut 2,4 prosenttia 1,406:een, eli yhtä alas kuin viimeksi maaliskuussa vuonna 2009, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Maanantain alamäessä näkyy Lontoon pormestarin Boris Johnsonin eilinen tuen ilmaisu EU:sta lähdölle.