1. yle.fi
  2. Uutiset

Arkeologit kaivautuivat ranskalaisen ravintolakulttuurin roomalaisille juurille

Tutkijat löysivät keittiön, salin ja paljon ruoanjätteitä Etelä-Ranskan roomalaisvallan alkuajoilta.

Ulkomaat
Hämyinen tunnelmakuva ravintolapöydästä astioineen ja ruusuineen.
Ranskalainen ravintola yli kaksi vuosituhatta myöhemmin: kokkien eliittiin kuuluva Paul Bocuse omistaa L'Auberge du Pont de Collonges -ravintolan Lyonissa. Hän juhli siellä 90-vuotispäiväänsä helmikuun puolivälissä.Ian Langsdon / EPA

Etelä-Ranskasta on löytynyt 2 100 vuoden takainen keittiö ja sali, joita tutkijat pitävät alueen vanhimpana tunnettuna ravintolana. Nykyisessä Lattarassa sijainnut taverna tarjoili syötävää aikana, jolloin roomalaiset levittäytyivät alueelle ja mullistivat sen elämäntavan ja talouden.

Ennen roomalaisjoukkojen tuloa lattaralaiset olivat maanviljelijöitä, jotka kokkasivat ruokansa tykönään. Roomalaiset toivat omat tapansa – myös uudenlaisen syömisen kulttuurin.

– Ellet kasvata ruokaasi itse, missä syöt? Käytännöllisillä roomalaisilla oli käytännöllinen ratkaisu eli ravintola, sanoo toinen tutkijoista, arkeologi Benjamin Luley yhdysvaltaisesta Gettysburgin collegesta.

Kalanruotoja lattiassa

Aluksi tutkijat luulivat löytäneensä leipomon, kun alueelta paljastui kolme jauhinkiveä ja kolme uunia, jotka olivat kooltaan sopivia ajalleen tyypillisen litteän leivän paistamiseen. Kodiksi paikkaa ei uskottu, koska kenelläkään ei olisi ollut omassa keittiössä tarvetta niin moneen uuniin.

Maalattiaan on painautunut italialaisten juoma-astioiden sirpaleita.

Sitten pihan toiselta laidalta löytyi huone, jota reunustivat maasta kasatut penkit. Keskellä oli tulisija, jonka valkeaa oli ruokittu hiilillä. Leipomosta tuotteet olisi otettu mukaan, mutta uusi löytö viittasi siihen, että asiakkaat jäivätkin istuskelemaan.

Ruokalistastakin on kaivauksissa saatu vihiä: maalattia on täynnä kalanruotoja, ja pihalta löytyi lampaiden ja nautojen luita.

Ruotojen lisäksi lattiaan on painunut Italiasta tuotujen hienojen juoma-astioiden sirpaleita ja kulhojen kappaleita, kertovat Luley ja hänen kollegansa Gaël Piquès Ranskan kansallisesta tiedekeskuksesta.

Missä rahalöydöt?

Löytöä kommentoineen brittiläisen historioitsijan Penny Goodmanin mukaan kunnia ravintolaista ei välttämättä kuulu roomalaisille, sillä alueella oli paljon kauppaa jo ennen roomalaisten tuloa. Niinpä ravintolan tarve ei välttämättä ollut heidän synnyttämänsä.

Kummallista on se, ettei alueelta löytynyt lainkaan kolikoita. Jos paikka oli kaupallinen yritys, millä siellä maksettiin?

Lantit ovat tavallisia löytöjä kaikkialla, missä roomalaisia eli ja oleskeli. Varsinkin pieniarvoisia lantteja pyörähteli heiltä karkuun. Esimerkiksi Britanniassa roomalaisia rahoja on kansalaisten arkeologisia löytöjä kirjaavassa rekisterissä (siirryt toiseen palveluun) yli 140 000. Rekisteri on vapaasti luettavissa internetissä.

Tutkimus on julkaistu Antiquity (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, ja tuloksista kertoo myös USA Today (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Lue seuraavaksi