Finlandia-talolla edessä miljoonaremontti – Irvistävät marmorilaatat jälleen vaihtoon

Edellisestä Finlandia-talon remontista on kulunut aikaa vain vajaat 20 vuotta. Nyt pohditaan jälleen, mitä tehdä julkisivun kupruileville marmorilaatoille.

Kotimaa
Finlandia-talo
Klaus Ashorn / Yle

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskus on käynnistämässä Finlandia-talon perusparannushankkeen suunnittelun. Finlandia-talon peruskorjauksesta tulee yksi Helsingin vaativimmista 2020-luvulla. Syy remonttiin on jälleen sama, julkisivun kupruilevat marmorilaatat.

Samalla rempataan myös vesikatto ja sisätilojen seiniä.

Kymmenien miljoonien eurojen remontti toteutettaneen useammassa vaiheessa. Oman haasteensa tuo se, että rakennusta aiotaan käyttää perusparannuksen aikana.

Alustavan aikataulun mukaan yli 40 vuoden ikään ehtineen Alvar Aallon suunnitteleman Finlandia-talon perusparannus toteutetaan 2021–2024. Päärakennus on valmistunut 1971 ja talon kongressisiipi 1975. Rakennusta on laajennettu vuonna 2011 valmistuneella kahvila-, kongressi- ja näyttelytilalla.

Marmori vääntyy millejä vuodessa

Edellisen kerran julkisivun kuprulle vääntyneet italialaiset Carrara-marmoria olevat laatat vaihdettiin 1999. Jo silloin pohdittiin kestävämmän kiven käyttöä, mutta päädyttiin lopulta samaan vääntyilevään marmoriiin. Finlandia-talon julkisivumateriaalin valinnassa painoivat enemmän esteettiset ja kulttuurihistorialliset kuin rakennustekniset perusteet.

Asiantuntijat eivät uskaltaneet tuolloin ennustaa, kuinka kauan marmorilaatta tulee kestamään. Suomen ilmastossa marmorilaatat taipuvat muutamia millejä vuodessa ja ovat lyhytikäisempiä kuin graniittimateriaalit.