Koe uusi yle.fi

Malmin halutaan näyttävän "lentokentältä" myös rakennettuna

Malmin lentokentän luonne halutaan säilyttää rakentamisesta huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että kiitoradat muutettaisiin esimerkiksi puistoiksi.

Malmi
Malmin lentoasema.
Malmin lentokentän toiminta on päätetty ajaa alas vuoteen 2020 mennessä.Touko Yrttimaa / Yle

Malmin lentokentän luonne halutaan säilyttää rakentamisesta huolimatta. Helsingin kaupunginmuseon johtokunnan mukaan alueen tulee näyttää rakennettunakin sellaiselta, että siinä on ollut aikaisemmin lentokenttä.

Kaupunginmuseo pelkää, että nyt suojellut rakennukset eivät yksin riitä muistuttamaan alueen alkuperäisestä käytöstä.

Kaupunginmuseon mukaan paras ratkaisu olisi lentokenttäalueen rakennuksien ja kiitoratojen säilyttäminen kokonaisuutena esimerkiksi virkistys- ja viheralueena. Asuntorakentaminen sijoitettaisiin alueen reunoille.

Kaupunginmuseon johtokunta esittääkin, että kaavassa pitää paremmin ottaa huomioon arvokas kulttuuriympäristö.

Malmi huokuu historiaa

Malmin lentokenttä on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi ympäristöksi. Lentokenttä on myös listattu kansainvälisen World Monument Fundin uhanalaisten kulttuuriympäristöjen joukkoon. Lisäksi se on Europa Nostra Finlandin 2015 listaama Suomen uhanalaisin kulttuuriperintökohde.

Malmin lentoasema valmistui toimintakuntoon joulukuussa 1936, avajaisia vietettiin 1938. Kentällä on merkittävä historia siviili-, sotilaskenttänä ja heti sodan jälkeen Neuvostoliiton valvontakomission käyttöön ottamana kenttänä.

Malmin merkitys kansainvälisenä lentoasemana väheni, kun kiitoradat valmistuivat Vantaalle Seutulaan olympiavuonna 1952.

Helsinki haluaisi rakentaa Malmin kentän paikalle uuden kaupunginosan 30 000 ihmiselle.