Lähes 700 lentopalloliigapelin ennätysmies uskoo: ”Homma alkaa olla päätepysäkkiä vaille valmis”

Pielaveden Sammon liberon Timo Tolvasen lentopalloura on kestänyt jo pari vuosikymmentä. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa viisi SM-kultaa, 4 hopeaa ja viisi Suomen Cupin mestaruutta eri joukkueissa.

urheilu
Timo Tolvanen.
Toni Pitkänen / Yle

Pielaveden Sammon libero Timo Tolvanen saavutti hiljattain vaikuttavan rajapyykin urallaan, kun hänellä tuli täyteen 694 lentopalloliigapeliä. Pelimäärä on Suomen mittapuulla ennätys, josta Tolvanen itsekin on silminnähden hämmentynyt. Tällä ennätyksellä mies löi Aki Riihimäen aiemmat lukemat.

– En missään nimessä olisi uskonut, että saavutan sellaisen pelimäärän, myöntää Tolvanen.

Lentopalloa kaikkiaan lähes 30 vuotta pelannut Tolvanen toteaa, että aika on kulkenut nopeasti. Asioita on pysähtynyt hänen mukaansa toden teolla miettimään vasta siinä vaiheessa, kun pelikaverit ja muut ihmiset ovat ryhtyneet höpöttelemään pelimääristä.

Onhan noita muutama hyvä ja huono peli mahtunut mukaan ajan saatossa.

Timo Tolvanen

– Onhan noita muutama hyvä ja huono peli mahtunut mukaan ajan saatossa, Tolvanen miettii.

Terveys

Liberolegenda sanoo olevansa onnellisessa asemassa loukkaantumisten suhteen. Niitä ei ole juuri uralle osunut ja se näkyy myös pelimäärässä.

– Tuuria on ollut, ettei vaivoja ole tullut niin paljon. Toisaalta minun peliroolinikin on sellainen, että pahimmilta iskuilta ja hypyiltä on välttynyt.

Viime syksynä samaan syssyyn osui kuitenkin useampi vaiva. Tuolloin Tolvanen joutui katselemaan sivusta pelikavereiden menoa.

– Pelinälkä kyllä kasvoi. Tuollaisen alkukauden loukkaantumissumankin nyt sai vielä kokea uran aikana, joten terveitä päiviä arvostaa vielä enemmän, korostaa Tolvanen.

Uran kohokohdat

Keski-Savon Paterissa kaudella 1996 peliuransa aloittanut Tolvanen liittää uransa kohokohdat mestaruuksiin ja niiden ympärillä tapahtuneisiin asioihin. Mieleenpainuvimmaksi hän mainitsee vuoden 2000 Suomen mestaruuden KuPS-Volleyn riveissä Kuopion jäähallissa.

– Kaikki tutut ja kylänmiehet olivat paikalla Niiralassa, kun mestaruus tuotiin kotiin. Sen jälkeen juhlinta kesti viikon ja silti sai mennä kotiin. Se oli mukavaa, nauraa Tolvanen.

Liigan ulkopuolelta mieleen on jäänyt parin vuoden takaisten MM-kisojen yhdeksäs sija. Tolvanen on tyytyväinen, että pääsi joukkueeseen omien sanojensa mukaan "vanhana miehenä". MM-kisoissa saavutettua menestystä hän pitää todellisena onnistumisena.

Suomen joukkue palkittiin menestyksen ansiosta Vuoden joukkue -palkinnolla Suomen urheilugaalassa, joten noilta ajoilta Tolvasella on ainoastaan huikeita muistoja.

Työ, perhe ja ystävät

Pelaajauran ohessa Tolvanen on aina hoitanut myös siviilityön. Samaan palettiin on kahden lapsen isällä kuulunut myös perheen ja kodin yhdistäminen.

Kiitosta on annettava perheelle, työnantajalle ja kollegoille.

Timo Tolvanen

– Onhan se oma palapelinsä. Toisaalta en tiedä, miten se onkin lähtenyt niin nätisti pyörimään. Kiitosta on annettava perheelle, työnantajalle ja kollegoille. Toivotaan, ettei kenellekään ole jäänyt pahoja traumoja, hymyilee Granolla asiakkuuspäällikkönä työskentelevä Tolvanen kiitollisena.

Joukkueurheilun kenties hienoimpana seikkana Tolvanen pitää sitä, että voitot ja pettymykset on voinut jakaa pelikavereiden, ystävien kanssa. Lentopallo onkin antanut miehelle runsaasti uusia ystäviä, joiden hän toivoo säilyvän vielä pitkään.

Mennyt ja tuleva

Jollain tavalla Tolvasta jää peliurallaan kaivamaan se, ettei hän ole koskaan saanut olla ammattilainen ja pelata lentopalloa täysipäiväisesti.

– Olisin halunnut kokeilla, että olisiko se vaikuttanut jollain tavalla pelihommaan, muotoilee Tolvanen.

Toisaalta hän pitää rikkautena yhtälöä, jossa on perheen ja työn ohessa saanut kuljettaa lajia mukanaan. Siinä mielessä peliuran päättäminen pudottaa ison palikan pois päivittäisestä ohjelmasta.

– Minulla on vahva fiilis, että tämä rupeaisi olemaan päätepysäkkiä vaille valmis homma, ennakoi Tolvanen uransa päättämistä lähiaikoina.

Liberolegenda jättää kuitenkin pilke silmäkulmassa pienen mahdollisuuden jatkoa varten, ettei ”kukaan voi syyttää valehtelusta”.

– Yhtälö on semmoinen, että katsotaan loppuun asti. Eihän sitä ikinä tiedä, päättää hyväntuulinen Tolvanen.