1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Näin tallennat kuvasi digitaalisesti

Kuvia räpsitään nykyään paljon, koska se on niin helppoa. Digikuvien tallennus jää monilla tekemättä. Vinkkejä antaa Kamera-lehden päätoimittaja Asko Vivolin.

Ylen aamu
Asko Vivolin.
Kamera-lehden päätoimittaja Asko Vivolin antaa vinkkejä digikuvien säilyttämiseen.

Kameran tai kännykän oma muistikortti on melko turvallinen säilytyspaikka kuville, jos kännykästä erillinen muistikortti löytyy. Vivolinin mukaan valmistajat antavat noin 20 vuoden säilymistakuun muistikortille säilötyille kuville.

Monet siirtävät kuvat omalle kotitietokoneelleen. Asko Vivolinin mukaan oman tietokoneen kovalevy voi olla kuitenkin riskialtis säilytyspaikka, sillä kotikoneella tehdään paljon muutakin. Esimerkiksi erilaisilla nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa surfaaminen lisää haittaohjelmien ja virusten riskiä, ja muutenkin kotikone on altis kulumiselle.

Vivolin suositteleekin digikuvien tallennuspaikaksi joko ulkoista kovalevyä tai vaihtoehtoisesti pilvipalvelua. Ulkoinen kovalevy on Vivolinin mukaan edullinen tallennuspaikka, sillä sinne mahtuu tuhansia kuvia. Turvallisuuden vuoksi hän suosittelee, ettei kovalevyä käytetä silloin muuhun tallennukseen.

Suurien videotiedostojen siirtäminen säilytykseen esimerkiksi pilvipalveluun voi olla työlästä. Asko Vivolin kannattaa kuitenkin kotivideoiden tallentamista kovalevylle tai pilvipalveluun, sillä suurikin tallennustila on verrattain edullista.

Kuvien tai videoiden tallentaminen erilliselle poltettavalle cd-levylle tai rompulle saa Vivolinilta tuomion, sillä ne ovat herkästi vaurioituvia eivätkä välttämättä säily kauan.

Lue seuraavaksi