1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korkein oikeus: Pankilla ei ollut oikeutta korottaa kuntien korkomarginaaleja

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan Handelsbankenilla ei ole ollut oikeutta korottaa kunnallisten toimijoiden lainamarginaaleja yksipuolisella ilmoituksella. Pankki joutuu palauttamaan perusteetta saamansa summat korkoineen. Aiemmin hovioikeus hylkäsi kanteen.

Kotimaan uutiset
Handelsbanken Haaparannalla.
Risto Koskinen / Yle

Korkein oikeus on tiistaina antamallaan tuomiolla vahvistanut, että Svenska Handelsbankenilla ei ole ollut oikeutta korottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän, Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiön ja eräiden muiden kunnallisten toimijoiden lainojen korkomarginaaleja yksipuolisella ilmoituksella vuosina 2009–2010.

Korkein oikeus kumosi hovioikeuden tuomion, jolla kuntayhtymän ja sen myötäpuolten kanne oli hylätty. Pankki on velvollinen palauttamaan perusteetta saamansa summat korkoineen.

Kuntayhtymä, säätiö ja eräät muut kunnalliset toimijat olivat nostaneet vuosina 1998–2007 Handelsbankenilta lainoja, joiden yhteismäärä oli noin 120 miljoonaa euroa. Lainojen korko koostui vaihtuvasta viitekorosta ja sopimuksen mukaisesta marginaalista.

Vuonna 2009 pankki ilmoitti korottavansa korkomarginaalia 0,45–0,60 prosenttiyksiköllä.

Pankki vetosi korotuksen perusteena yleisiin sopimusehtoihinsa. Sen näkemyksen mukaan varainhankinnan kustannukset olivat kansainvälisen finanssikriisin seurauksena nousseet sopimusehtojen tarkoittamalla tavalla.

Korkeimman oikeuden mukaan pankki ei ollut osoittanut varainhankinnan kustannusten merkittävää ja pysyvää lisääntymistä lainojen nostoajankohdasta marginaalin korotusajankohtaan.

Korkein oikeus totesi pankin esittäneen näyttöä etupäässä vaihtuvakorkoisen antolainaustoiminnan viitekorkoon suhteutetuista kustannuksista, joka antoi vain osittaisen kuvan pankin kokonaiskustannusten kehityksestä.

Lue seuraavaksi