Savolainen syrjäkylä suoltaa huippunäyttelijöitä – Antti Holma: "Meillä kukin sai tehdä mitä halusi"

Neljän tuhannen asukkaan Sonkajärveltä kotoisin olevat näyttelijät Antti Holma ja Jussi Vatanen arvioivat, että pienellä paikkakunnalla yhden menestyjän esimerkillä voi olla suuri vaikutus. Molemmat esiintyvät tänä keväänä ensimmäistä kertaa yhdessä valkokankaalla.

Kotimaa
Kaksi miestä sekatavarakaupassa.
Solar Films

Mikä tekee runsaan 4 000 asukkaan Sonkajärvestä teatteritaivaan tähtitehtaan? Pikkuiselta paikkakunnalta ovat ponnistaneet paitsi kaksi Suomen eturivin näyttelijää Jussi Vatanen ja Antti Holma, myös esimerkiksi Tampereen Työväen teatterissa työskentelevä Tuukka Huttunen ja muun muassa Kuopion kaupunginteatterissakin nähty Johanna Jauhiainen. Kaikki he ovat syntyneet 1970- ja 80-lukujen vaihteessa.

Mitä Sonkajärven maaperässä oikein on? Sonkajärvellä syntynyt ja ylioppilaaksi asti asunut Vatanen ja Helsingissä syntynyt mutta Sonkajärvellä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Holma arvelevat, että kyseessä voi olla jonkinlainen lumipalloefekti.

– Kun joku puhkaisee kalvon, niin muutkin uskaltaa lähteä yrittämään. Itse en joskus yläasteella olisi voinut tällaista ajatellakaan; joku teatterikorkeakoulu tuntui ihan käsittämättömältä ajatukselta. Varmaan vasta joskus kaksikymppisenä tapasin ensimmäisen kerran oikean näyttelijän, Vatanen muistelee.

– Meiltä on monesti kysytty, tunsimmeko toisemme nuorena. Mutta meillä oli aika erilaiset reitit näyttelijöiksi. Kun Jussi pääsi Teatterikorkeaan, piti ihan käydä katsomassa, kuka tää tyyppi oli, Holma paljastaa.

Kunnassa on myös elokuvaperinnettä

Pienen paikkakunnan etuina molemmat näkevät vapauden tehdä ja harrastaa.

– Sen sijaan, että siellä olisi ollut jotain ylhäältä päin ohjattua taidetoimintaa, meillä kukin sai tehdä, mitä halusi. Itse olin varsinainen ilmaisuhirviö, ja olin kaikessa mukana, Holma muistaa.

Vatanen muistaa, että Sonkajärvellä on elokuva-alalla pitkähköt perinteet. 1970–80-lukujen vaihteessa kuntaan suunniteltiin jopa elokuvakylää, ja samoihin aikoihin alueella kuvattiin noin yksi elokuva joka kesä.

– Mistä näistä tietää, mikä on perimmäinen syy mihinkin. Harva näitä edes muistaa, Vatanen toteaa.

Omalla murteella näytteleminen on sydämenasia

Vatanen ja Holma nähdään tänä keväänä ensimmäistä kertaa yhdessä valkokankaalla Tiina Lymin ohjaamassa elokuvassa Äkkilähtö. Holma esittää elokuvassa vaimoaan pettävää helsinkiläisjuppia, Vatanen Kainuussa kirpputoria pitävää pienyrittäjää. Vataselle rooli oli hyvin mieluisa, sillä siinä hän ensi kertaa pääsi käyttämään omaa kotimurrettaan.

– Sonkajärvi sijaitsee Savon ja Kainuun rajalla, ja murre oli siksi helppo tavoittaa. Mietimme tiimin kanssa, kuinka roolihenkilöni tietyssä tilanteessa sanoisi, ja pääsin vaikuttamaan siihen aika paljon myös itse. On oleellista, että murre on aitoa, eikä päälle liimattua, Vatanen miettii.

– Minusta Jussi teki ison työn omaa henkilönsä päivittämisessä. Alkuperäinen henkilö oli ehkä vähän kannon nokasta, en sitä oikein tunnistanut. Mutta päivitetyn lopputuloksen tunnistin heti, Holma kehuu kollegaansa.

Holmalla oman murteen käyttö teatterityössä on ollut valitettavan vähäistä.

– Se on ollut mulle vähän katkera kalkki niellä. Mulle annetaan aina joitain espoolaisten pukumulkeroiden rooleja, niin kuin tässäkin. Mutta kuvauksissa oli oma työnsä yrittää pitää kieli pääkaupunkilaisena. Murteeseen meinasi lähteä aika lailla "mukkaan", Holma nauraa.

Savolaisdynamiikka näkyy olemuksessa

Holmalle Sonkajärvi näyttäytyy nykyisin lähinnä muistoissa. Sukulaisia paikkakunnalla ei ole, joten siellä ei tule käytyäkään. Savolaisuus on jäänyt veriin kuitenkin jollain tavalla.

– Mulla on aina ollut siinä pieni ristiriita. Isäni on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, jossa dynamiikka on aika erilainen. Molemmat puolet yrittävät saada toisistaan yliotetta: Toinen puoli haluaa istua rauhassa, kun toinen jo miettii, että täytyisi tehdä jotain, Holma kuvailee.

Vatanen sen sijaan vierailee kunnassa taajaan. Hän on tiiviisti mukana Sonkajärven kesätapahtumissa, jossa hän samalla tapaa myös vanhoja ystäviään.

– Se on ollut mulle tärkeä juttu ja ilman niitä kesät menisivät ehkä kokonaan ohi. Meidän perhe on aina ollut talkoissa ja tapahtumissa mukana ja tämä on varmasti jatkoa myös sille.