Koe uusi yle.fi

Lapsi oireilee myös perheen vaikeuksia – psykiatriseen hoitoon pääsyssä pullonkaula

Alaikäiset lapset joutuvat Oulussa jonottamaan pääsyä psykiatrista erikoissairaanhoitoa tarjoavan työryhmän luo. Palveluesimiehen mukaan hoitojono on kertynyt sekä lisääntyneen avuntarpeen että työvoimapulan takia.

terveys
Ihminen hupparissa
Enja Heikkilä / Yle

Vaikeista mielenterveysongelmista kärsivät lapset ja nuoret joutuvat jonottamaan hoitoon pääsyä Oulussa. Tällä hetkellä esimerkiksi psykiatrista erikoissairaanhoitoa lapsille ja nuorille tarjoavan Lanu-työryhmän vastaanotolle odottaa pääsyä 23 oululaista alaikäistä. Heistä liki puolet on alle 13-vuotiaita. Jonotusaika voi venyä jopa kolmeen kuukauteen.

Työryhmän vs. palveluesimies Erja Laitinen pitää aikaa liian pitkänä.

– Yhdenkään lapsen tai nuoren ei minun mielestäni pitäisi joutua jonottamaan hoitoon pääsyä.

Erja Laitisen mukaan pitkittynyt hoitojono ei selity pelkästään lasten ja nuorten lisääntyneellä avuntarpeella. Hänen mukaansa odotusajat kasvavat myös siksi, ettei lasten- ja nuorisopsykiatrisella työryhmällä ole riittävästi työvoimaa esimerkiksi sijaisten käyttökiellon takia.

– Myös muut lasten ja nuorten kanssa työtä tekevät tahot ovat tällä hetkellä Oulussa samankaltaisessa tilanteessa.

Muutamasta kerrasta vuosiin

Oulun kaupungin Lanu-työryhmässä ongelmista kärsivät lapset ja nuoret saavat muun muassa eri terapeuttien ja lääkärien apua masennukseen, itsetuhoisiin ajatuksiin, koulunkäyntiongelmiin tai syömishäiriöihin. Lasta tuetaan työryhmän voimin myös esimerkiksi kouluun ja kotiin.

Erja Laitinen kertoo, että moni hoitoon tuleva lapsi saattaa oirehtia psyykkisesti myös vaikean perhetilanteen takia.

– Taustalla voi olla sellaisia aikuisten ja perheen pulmia, joihin lapsi reagoi ja oireilee ihan asianmukaisesti. Avunsaanti on nykypäivänä vaikeaa myös aikuisille, mikä heijastuu lastenkin elämään.

Hoitojaksojen pituudet lasten- ja nuorisopsykiatrisessa työryhmässä Lanussa vaihtelevat muutamasta käyntikerrasta jopa vuosiin.

Työryhmä on perustettu Ouluun vuonna 2008.