1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjaan yli miljardin euron tuulivoimainvestointi

Norjaan nousee Euroopan suurin maalle rakennettava tuulivoimalaitos. Sen tuottama sähköteho voi nousta samalle tasolle kuin ydinvoimalan.

Norjalainen tuulivoimapuisto. Kuva: Björn Sigurdson / EPA

Norjan keskiosaan, Trondheimin kaupungin ympäristöön rakennetaan Euroopan suurin maalle perustettava tuulivoimala. Asiasta kertovat energiayhtiöt Statkraft, Trønderenergi ja Nordic Wind.

Investoinnin arvo on 11 miljardia Norjan kruunua eli yli 1,1 miljardia euroa.

Rakennustöiden alkavat tämän vuoden loppupuolella. Hanke koostuu kaikkiaan kuudesta eri tuulivoimapuistosta, joiden on määrä olla valmiina vuonna 2020.

– Tuulipuistot rakennetaan rannan läheisille alueilla, jotka ovat yksi Euroopan parhaista tuulivoimatuotannon sijoituspaikoista, kertoo Statkraft tiedotteessaan.

Voimalan nimellisteho on 1 000 megawattia, mikä vastaa ydinvoimalan tehoa. Sen tuottama sähkö riittää 170 000 kotitalouden valaisemiseen ja lämmittämiseen.

Sähköä on määrä tuottaa vuositasolla 3,4 terawattituntia. Määrää voi verrata esimerkiksi Suomen metalliteollisuuden vuonna 2014 käyttämään sähkömäärään, joka oli Motivan (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan 8,3 TWh.

– Hallitus on ollut selväsanainen sen suhteen, että asetamme Norjassa etusijalle uusiutuvan energian. On tärkeää, että voimme viedä läpi talouselämämme vihreän uudistamisen ja vähentää ilmastopäästöjämme, sanoi konservatiivista Høyre-puoluetta edustava elinkeinoministeri Monica Mæland Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).