FSB värväsi salakuljettajia – Viro tuomitsi kolme miestä vakoilusta

Virossa kolme miestä on tuomittu vankeuteen vakoilusta Venäjän hyväksi. Kyse oli salakuljettajista, joiden toimintaa FSB katsoi vastapalveluksi läpi sormien.

Ulkomaat
 Viron sisäisen turvallisuuspalvelun Harrys Puusepp ja Inna Ombler pitivät lehdistötilaisuuden.
Viron sisäisen turvallisuuspalvelun Harrys Puusepp ja Inna Ombler pitivät lehdistötilaisuuden.ERR

Viron viranomaisten mukaan kolme miestä on tehnyt salaista yhteistyötä Venäjän valtion turvallisuuspalvelun FSB:n kanssa. He saivat vankeustuomiot Viron valtion vastaisesta toiminnasta, viimeisimmän tuomio tuli Tarton käräjäoikeudesta viime viikolla.

Viranomaiset korostivat, että miehet eivät päässeet käsiksi salaiseen tai luottamukselliseen tietoon.

– Viron vastainen yhteistyö on laitonta sellaisissakin tapauksissa, joissa ei välitetä salaista tietoa, mutta kerätään vieraan vallan tiedustelun määräyksestä esimerkiksi tarkkailutietoa, sanoi tiistain lehdistötilaisuudessa Viron suojelupoliisin (Kapo) lehdistöpäällikkö Harrys Puusepp.

FSB vastaa Venäjän rajavalvonnasta.

Motiivi salakuljetuksen helpottaminen

Miehet oli tuomittu jo aiemmin salakuljetuksesta, nuorin heistä ihmissalakuljetuksesta. Tapaukset kertovat FSB:n taktiikasta värvätä rikollisia.

– Ennen kaikkea yhteistyön tarkoitus oli salakuljetustoiminnan helpottaminen, minkä mahdollisti tiedon välittäminen venäläisille, sanoi valtionsyyttäjä Inna Ombler.

Venäjältä rajan yli tuodaan muun muassa laittomasti tupakkaa, alkoholia ja polttoainetta.

Lehdistötilaisuudessa viranomaiset eivät halunneet kommentoida, liittyivätkö nyt ilmi tulleet tapaukset Viron suojelupoliisin työntekijän Eston Kohverin viimevuotiseen kaappaukseen Venäjälle. Kohver oli Kapon mukaan kaappaushetkellä rajalla tutkimassa salakuljetusta.

Tarkkailutietoa Venäjälle

Miesten tuomioiden pituudet vaihtelivat kahdesta liki viiteen vuoteen. Tuomiot langetettiin sopimusmenettelyssä, mikä tarkoittaa sitä, että miehet tekivät yhteistyötä myös Viron viranomaisten kanssa tuomiodensa lyhentämiseksi.

FSB värväsi 32-vuotiaan miehen Pihkovassa Venäjällä vuonna 2013. Siitä lähtien mies toimitti tietoa muun muassa Viron suojelupoliisin työntekijöistä venäläisille kiinnijäämiseensä saakka viime lokakuussa. Miehellä oli sekä Viron että Venäjän kansalaisuus.

Toinen 21-vuotias mies jäi puolestaan kiinni viime vuoden maaliskuussa. Viranomaisten mukaan hänetkin värvättiin Pihkovassa vuonna 2013. Hänen syykseen luettiin tarkkailutiedon välittäminen Viron rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien toiminnasta Etelä-Virossa. Tuomio oli kaksi vuotta vankeutta. Myös hänellä oli kaksoiskansalaisuus.

Kolmas tuomittu oli 42-vuotias mies, jonka salainen yhteistyö Venäjän tiedustelun kanssa alkoi jo 1994 ja jatkui viime vuoden helmikuuhun saakka. Myös hänen todettiin välittäneen tietoa venäläisille Viron puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin toiminnasta. Hänen tuomionsa oli neljä vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta.