Mahtitalous seisoo vahvoilla jaloilla – Saksan ylijäämä löi ennätyksiä

Tilastovirasto Destatis vahvisti ennakkoarvion siitä, että Saksan talous kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 0,3 prosenttia eli saman verran kuin kolmannellakin neljänneksellä. Koko vuonna bruttokansantuote kasvoi 1,7 prosenttia edellisestä vuodesta.

Ulkomaat
kaupunkinäkymä
Liikealue Frankfurtissa.Mauritz Antin / EPA

Vuosi 2015 oli Euroopan mahtitaloudelle Saksalle vakaan ja johdonmukaisen kasvun vuosi, kertovat valtion viralliset tilastot. Ne paljastavat myös budjetin ennätyksellisen ylijäämän: tulot olivat 19,4 miljardia euroa menoja suuremmat. Virkeä talous takasi valtiolle roimat verotulot.

Ylijäämä on Saksan neljännesvuosisadan kestäneen yhtenäisyyden ajan suurin.

Ylijäämää oli viime vuonna 0,6 prosenttia bruttokansantuotteesta. Vuotta aiemmin Saksa oli plussan puolella vajaat yhdeksän miljardia euroa eli 0,3 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Tilastovirasto Destatis vahvisti tiistaina myös ennakkoarvion siitä, että Saksan talous kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 0,3 prosenttia eli saman verran kuin kolmannellakin neljänneksellä. Koko vuonna bruttokansantuote kasvoi 1,7 prosenttia edellisestä vuodesta.

Destatis sanoo, että kasvu on pitkälti kotimaisen kysynnän – investointien ja ostamisen – ansiota.

Saksan talouden näkymiä ennakoiva Ifo-instituutin luottamusindikaattori kuitenkin heikkeni helmikuussa. Liike-elämä varautuu vaikeuksiin seuraavan puolen vuoden aikana. Syyt ovat tutut: Kiinan talous ja öljyn alhainen hinta, jotka molemmat koettelevat maailmantaloutta.

Lähteet: AP, AFP