Ylen karjalankielisillä uutisilla yksivuotissynttärit – "Hyvälhäi se tuntoo, ko kuuloo omal muamonkielel uutissii"

Itäsuomalaisissa maakuntaradioissa viikoittain kuultavat Yle Uudizet karjalakse -lähetykset ovat löytäneet kuulijakuntansa. Karjalankielisiä uutisia on voinut kuunnella ja lukea Yleltä nyt vuoden ajan.

kulttuuri
Marjatta Ruotsalainen
Heikki Haapalainen / Yle

Yle Uudizet karjalakse -lähetykset kuullaan perjantaisin Ylen itäsuomalaisissa maakuntaradioissa. Ensimmäisen kerran karjalankieliset uutiset lähetettiin Pohjois-Karjalan Radiossa 27.2.2015.

Puoli vuotta uutisten aloittamisen jälkeen kuuluvuusaluetta laajennettiin myös Savoon ja Etelä-Savoon. Uutisista tullut palaute on ollut myönteistä.

– Monet radionkuuntelijat ovat kertoneet, että vaikka eivät itse puhu karjalaa, he yrittävät kuunnella tunnistettavia sanoja ja hahmottaa sitä kautta lauseita, kertoo Yle Itä-Suomen päällikkö Johanna Raatikainen.

Yksi karjalankielisiä uutisia mieluusti kuunteleva on outokumpulainen Marjatta Ruotsalainen. Hänelle karjalan kieli on rakas ja tuttu jo lapsuudesta, sillä hänen isänsä puhui karjalaa. Täyttäessään 70 vuotta Ruotsalainen vaihtoi virallisen äidinkielensä suomesta karjalaksi. Oppikirjoista hän ei kieltä pänttää, vaan puhuu sitä isänsä ja muiden karjalankielisten puhetta myötäillen.

Ruotsalainen kertoo tulevansa hyvälle mielelle aina, kun kuulee karjalaa puhuttavan. Karjalankielisiä radiouutisia hän kuuntelee ilolla.

– Hyvälhäi se tuntoo, ko kuuloo omal muamonkielel uutisii, Ruotsalainen kiittää.

Radiouutiset osaltaan pitävät kielen virkeänä

Lähetyksissä kuultavat uutiset ovat Ylen uutisia, jotka on kääntänyt karjalaksi Itä-Suomen yliopiston tutkija Natalia Giloeva. Hän myös lukee uutiset Ylen Joensuun toimituksessa, käyttäen karjalankielistä nimeään Hiloin Natoi.

– Olen kääntänyt paljon tekstejä, mutta uutisten kääntäminen oli minulle uutta. Enimmäkseen uutisista on tullut positiivista palautetta, Giloeva kuvailee.

Karjalaa päivittäin puhuvia on arvioitu olevan Suomessa noin 5 000. Kielellä on vähemmistökielen asema Suomessa. Johanna Raatikainen Yleltä pitää palvelua tärkeänä.

– Se on meidän tapa tukea kielen säilymistä ja kehittymistä, sillä uutisteksti on ajassa kiinni olevaa hyvää yleiskieltä. Kaikille kielille on tärkeää, että sitä käytetään ja se uudistuu ajan mukana, toteaa Raatikainen.

Yle Uudizet karjalakse -lähetykset perjantaisin Yle Joensuun, Yle Kuopion ja Yle Mikkelin taajuuksilla kello 13.45 ja uusintana 17.45. Karjalankielisiä voi lukea ja kuunnella myös Ylen nettisivuilta.