1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saisiko olla chilisuklaaperunapiirakkaa? Perunan kulutuskäyrä ei käänny helpolla nousuun

Perunan kulutus on Suomessa laskenut tasaisesti 1950-luvulta lähtien. Pasta ja riisi korvaavat perunan yhä useammin ruokapöydässä. Peruna-alalla on lyöty viisaat päät yhteen ja yritetään keksiä keinoja perunan menekin lisäämiseksi.

Kotimaan uutiset
Keitetyt perunat tarjolla.
Keitettyjä perunoita tarjolla.Hanne Leiwo/Yle

Suomalaiset syövät perunaa enää keskimäärin runsaat 50 kiloa vuodessa. 1950-luvulla määrä oli kolminkertainen.

Perunanviljelijät, pakkaamot ja teollisuus yrittävät kääntää kehityksen suuntaa ja ovat perustaneet yhteistyöryhmän, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä perunan menekkiä kotimaassa.

Miten pastan ja riisin voittokulku yritetään katkaista?

Peruna-alan yhteistyöryhmässä viljelijöitä edustavan siikajokelaisen Kai Kolehmaisen mukaan tarkoitus on tuoda esiin perunan terveellisyyttä, monikäyttöisyyttä ja hiilijalanjäljen kokoa.

– Se on pienempi kuin monella kilpailijalla, toteaa Kolehmainen ja sanoo, että myös mielikuvaa perunasta yritetään nyt muuttaa.

– Perunasta ajatellaan, että sen valmistaminen ruuaksi on hidasta eikä se mielikuva oikein sovi nykyiseen kiivaaseen ja kiireiseen elämäntapaan.

Kolehmaisen mukaan mielikuva on nykyisin väärä, koska markkinoilla on paljon perunajalosteita, joista ruoka valmistuu nopeasti.

Useampi kerta viikossa

Myös Pro Agria Etelä-Pohjanmaan ruuan erityisasiantuntija Asta Asunmaa toivoo, että perunan kulutus kääntyisi nousuun.

– Peruna on hyvä perusruoka, sanoo Asunmaa ja kertoo itse syövänsä myös pastaa ja riisiä, mutta mielummin kuitenkin perunaa kaikissa sen muodoissa.

Asunmaa on sitä mieltä, että perunaa pitäisi syödä useampi kerta viikossa.

– Se on kotimaista ruokaa ja usein vielä lähiruokaa ja jos mietitään kuljetuskustannuksia, niin ei tarvitse perunaa kuljettaa niin kaukaa kuin riisiä.

Myöskään perunan terveellisyyttä ei ole syytä vähätellä, sanoo Asunmaa.

– Syödyn perunan määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon ravintoaineita perunasta saadaan. Entisessä maailmassa, kun kolmekin kertaa päivässä syötiin perunaa, niin keripukilta vältyttiin. Vaikka perunassa on vähän c-vitamiinia, niin sitä tuli riittävästi, kun syötiin riittävän usein.

Kiireiselle perunaa

Asta Asunmaan mukaan peruna taipuu tarvittaessa myös pikaruuaksi - eikä siihen tarvita edes puolivalmisteita tai esikypsytettyjä tuotteita.

Chilisuklaa-perunaleivos resepti
Olli Koski / Yle

– Jos oikein kiire on, niin harjattuun pestyyn perunaan muutama reikä ja kolmeksi minuutiksi mikroon. Peruna on kolmessa minuutissa kypsä ja se on silloin ihan pikaruokaa.

Asunmaalla on muitakin vinkkejä kiireisille. Seuraavana päivänä kannattaa jatkaa siitä mihin edellisenä jäätiin. Eilisen prunasoseesta saa helposti tehtyä laatikoita ja keitetyistä perunoista salaatteja.

Asunmaa kannustaa käyttämään perunaa keittiössä ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti. Ja kokeilemaan myös perunaleivontaa.

– Peruna käy oikein hyvin leipomiseen. Esimerkiksi chilisuklaaperunapiirakka on tosi herkullista, suosittelee Asunmaa.

Lue seuraavaksi